6.6 C
Brussel

Pas (VB): “De kiezer beslist wie in 2024 aan zet is, niet Bart De Wever”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil in 2024 stappen zetten naar een onafhankelijk Vlaanderen. De partij ziet de verkiezingen dat jaar als een nieuw momentum, en organiseerde daarom een groot communautair congres. Fractieleider in het Vlaams Parlement Barbara Pas was te gast in ‘De Zevende Dag’ om het belang van Vlaams zelfbestuur te duiden en hekelde onder meer de houding van de N-VA ten aanzien van de rechtse en Vlaamse kiezer. 

Volgens kwatongen zou er geen draagvlak zijn voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Bovendien zou het geen oplossingen zijn voor de bestaande problemen. Volgens Barbara Pas maakt de Vlaamse staatsvorming wél wat mogelijk. “Als je aan de man of vrouw in de straat zou vragen of ze het oké vinden dat we per werkende Vlaming jaarlijks 4300 euro aan Wallonië betalen, dan denk ik dat het antwoord op de vraag of Vlaamse onafhankelijkheid een oplossing is, positief zou zijn”.

Concreet plan

Auteur en reportagemaker Luckas vander taelen beweerde in ‘De afspraak op vrijdag’ dat het Vlaams Belang geen concreet plan zou hebben voor de realisatie van een onafhankelijke Vlaamse staat. Pas zegt dat de partij wel een onderbouwd voorstel heeft uitgewerkt om tot Vlaams zelfbestuur te komen. “We willen daarbij van regio tot regio onderhandelen”, klinkt het. “Het gewoonterecht verplicht immers onderhandelingen wanneer een regio wil afscheiden van een groter geheel.”

Communautaire koelkast

Bart De Wever stak de Vlaamse onafhankelijkheid in 2014 in de communautaire koelkast. Die fout wil Pas niet maken, al heeft ze wel de steun van De Wever nodig bij het realiseren van de communautaire omwenteling. De N-VA-voorzitter liet echter meermaals verstaan niet geïntresseerd te zijn in een regeringscoalitie met het Vlaams Belang. “Wanneer het Vlaams Belang de verkiezingen wint in 2024 en Bart De Wever weigert samenwerking met onze partij, die toch heel wat raakvlakken heeft, dan zal hij het mogen uitleggen aan zijn kiezers waarom hij bijvoorbeeld liever met socialisten in zee wil in plaats van met met ons”, vindt Pas. “De kiezer beslist wie in 2024 aan zet is, niet partijvoorzitters zoals Bart De Wever”, gaat ze verder. “Wij zullen als we de grootste zijn in Vlaanderen het initiatiefrecht hebben en vervolgens niemand uitsluiten om mee te praten over een Vlaamse regeringsvorming.”

Einddoel

Het Vlaams Belang blijft consequent streven naar Vlaams zelfbestuur. “De Vlaamse onafhankelijkheid blijft het einddoel voor het Vlaams Belang”, besluit de fractieleider. “Er kan perfect Vlaams en rechts bestuurd worden door het Vlaams Parlement terwijl tegelijkertijd de boedelscheiding wordt voorbereid.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen