14.7 C
Brussel

Pas: “Geef Vlaanderen meer bevoegdheden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag organiseert het Vlaams Belang een communautair congres. En dat is hoognodig, zegt Kamerfractieleider en vicevoorzitter van het Vlaams Belang Barbara Pas. Want Vlaanderen heeft “te weinig bevoegdheden en het Vlaams Parlement is een veredelde provincieraad”. Dat zei de Vlaams Belang-politica woensdag voor de camera van V-NIEUWS.

Zondag organiseert het Vlaams Belang een communautair congres onder de titel ‘Vlaanderen Vrij’. Dit in CC De Mol om 14u00. En de doelen van het Vlaams Belang zijn hierbij ambitieus. “Verkiezingsjaar 2024 biedt een unieke kans om België na bijna twee eeuwen falen ordelijk te splitsen”, luidt het op de uitnodiging. “En we moeten daar grondig op voorbereid zijn. Als vurige pleitbezorgers van Vlaamse onafhankelijkheid nemen wij daarin graag het voortouw.”

“Draagvlag moeten we aan werken, want communautaire stilstand zoals onder N-VA verhelpt niks”

Voor de camera van V-NIEUWS beaamt Pas die boodschap enkel. “De Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement hebben te weinig bevoegdheden”, zegt ze. “Het is een veredelde provincieraad. De cruciale zaken: de financiën, het migratiebeleid, justitiebeleid… Dat zit allemaal nog helaas op federaal niveau en dat moeten wij dringend op Vlaams niveau krijgen.”

Barbara Pas heeft ook geen schrik van een volgens tegenstanders ’te klein draagvlak’ voor Vlaamse onafhankelijkheid. Het Vlaams Belang-kopstuk ziet er integendeel een opdracht in.

“We werken aan dat draagvlak, vandaar ook dat wij dat communautair congres organiseren”, besloot Pas. “En daar is inderdaad wel nog werk aan, want de communautaire stilstand onder de N-VA-regering Michel heeft daar geen goed aan gedaan. Als men doet alsof de communautaire problemen niet meer bestaan, helpt dat niet. [Want] dat wil niet zeggen dat [die] problemen weg zijn. Dus wij doen ons uiterste best om dat draagvlak zo groot mogelijk te maken.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen