20.6 C
Brussel

“We moeten een momentum creëren”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze zondag organiseert het Vlaams Belang haar communautair congres. In aanloop naar de verkiezingen van 2024 wil de partij zich verder voorbereiden op de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Volgens Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) hebben we in het verleden al “te veel momentums gemankeerd”. Dat zei hij vandaag voor de camera van V-NIEUWS.

De tegenstanders van een onafhankelijk Vlaanderen komen vaak met het argument dat we door een splitsing van België ons lidmaatschap van de Europese Unie zullen verliezen. Volgens Annemans is dit allerminst de waarheid. “Wij gaan er niet van uit dat dat het geval zal zijn. Het is in het belang van de EU dat ze een staat als Vlaanderen meteen en snel erkennen en dat de aanvraag die we zouden indienen meteen goedgekeurd wordt”, reageerde het Europees Parlementslid.

Een momentum voor Vlaamse onafhankelijkheid

In het verleden heeft België al enkele keren op de rand van de absolute onbestuurbaarheid gestaan, maar werden de kansen niet gegrepen. “Een momentum is iets dat we al een paar keer gemist hebben. De laatste keer was dat met BHV en eigenlijk in 2014 met N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zomaar in de regering-Michel I stapte zonder enige vorm van autonomieverwerving voor Vlaanderen”, stelt Annemans.

De onbestuurbaarheid van België blijft echter een probleem. De onverenigbaarheid van de verschillende bestuursniveaus en de miljardentransfers blijven aanslepen. Annemans beaamt dit enkel voor de camera van V-NIEUWS. “Dus we hebben te veel momentums gemankeerd. We moeten er nu één creëren. We moeten er één dichterbij brengen, namelijk de Franstalige financiën, volgens ons”, besluit de europarlementariër.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen