6.6 C
Brussel

De Wever lijkt het noorden kwijt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen weekend vond het ledencongres van de N-VA plaats. In aanloop naar de verkiezingscampagne werden leden 100 standpunten voorgelegd en lichtte voorzitter Bart De Wever samen met andere kopstukken de koers toe, zo staat te lezen in De Standaard. Opvallend blijft dat de N-VA Vivaldi hekelt, maar blijft aanschurken bij Vooruit en de PS.

De Wever ziet zijn partij wegglijden in de peilingen. Met de verkiezingen van 2014 wist de partij nog meer dan 30 procent van de Vlamingen te bekoren. Vijf jaar later zag men de score dalen naar 24,8 procent. De meest recente peiling zet de N-VA op 21 procent. Dit terwijl het Vlaams Belang er enkel op vooruit is gegaan. “Veel mensen zijn kwaad en op den duur nog moeilijk voor rede vatbaar”, schuift De Wever de realiteit voor zich uit. “En ik begrijp hun boosheid. Je zou voor minder razend worden.”

Het begrip lijkt echter niet meer dan schone schijn te zijn. Ook al blijkt dat de meerderheid van de Vlamingen het cordon het cordon op de schop wil zien gaan en dat het leeuwendeel van de N-VA-kiezers een samenwerking met het Vlaams Belang wil zien, richt De Wever zijn blik op een coalitie met zowel de Vlaamse als de Waalse socialisten.

Lees verder onder de tweet:

Confederalisme met socialisten

Ondanks de Vlaams-nationalistische zetelmeerderheid op Vlaams niveau houdt De Wever halsstarrig vast dat een stem voor het Vlaams Belang “de PS en Vivaldi 2 in de kaart (zal) spelen”. De congrestekst ‘Verandering voor vooruitgang’ uit 2014 waar de N-VA de confederale ambitie uiteenzette, blijft intussen ongewijzigd gelden. Deze verdween de afgelopen legislaturen waarin de N-VA mee aan het roer zat immers in de koelkast.

Tot op heden houdt De Wever, ondanks de wil van de kiezer en zijn eigen achterban, vast aan het cordon sanitaire. “Alle grote omwentelingen die wij willen, moeten op het federale niveau gebeuren, inclusief de overdrachten naar het regionale niveau”, klinkt het bij de N-VA-voorzitter. Of de Waalse socialisten federaal zullen meewerken aan een toedraaien van de Vlaamse geldkraan, is een vraag die onbeantwoord blijft.

Een groeiende socialistische kracht aan beide zijden van de taalgrens juicht hij expliciet toe. Het centrum dient echter te krimpen om, volgens hem, een tweede Vivalid-regering te voorkomen. Zijn woorden “ik voel me veel meer verwant met centrumpartijen dan met een partij die sociaal-economisch niets heeft met onze standpunten”, lijken dit tegen te spreken. Het weren van de PS in een federale regering uit ’19 wordt hierbij ook naar de koelkast verwezen.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen