14.7 C
Brussel

Ondanks V-meerderheid blijft De Wever PS verkiezen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na de verkiezingen in 2024 wil N-VA voorzitter Bart De Wever een federaal minikabinet vormen met de PS. Dat zegt hij zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. De uitspraken komen er na een ongeziene V-meerderheid in de peilingen voor Vlaams Belang en N-VA.

De Wever wil na de verkiezingen van 2024 graag een federale regering vormen met de Waalse socialisten. Het is de bedoeling dat een aantal minimale doelstellingen worden afgesproken. In de tussentijd zou hij een ‘confederale omslag’ willen maken. De Wever ziet zo’n regering met beperkte bevoegdheden als een middel om bevoegdheden naar de deelstaten te brengen. Hij sluit daarbij niet uit dat hij zelf premier wordt. “Why not?”, klinkt het. Afgelopen jaren wees De Wever elke mogelijkheid om premier of minister-president te worden af.

Het is evenwel niet evident dat De Wever naar de PS kijkt om zo’n minikabinet te vormen. De N-VA dringt al een tijdje aan op een deal met de Waalse socialisten. Maar PS-voorzitter Paul Magnette heeft het confederaal plan in het verleden echter al meermaals afgeschoten. Daarnaast zit de PS al jaren aan de knoppen in de federale regering en heeft ze tot op heden geen interesse getoond in communautaire hervormingen.

Communautaire ambities

De Wever gelooft daarentegen nog steeds dat de verkiezingen van 2024 een nieuwe kans zijn om tot een confederale omwenteling te komen. Dat staat in contrast met dezelfde N-VA die in 2014 de communautaire ambities in de koelkast had gestoken om deel uit te kunnen maken van een federale regering onder toenmalig premier Charles Michel (MR). 

Uit een recente peiling van de VRT bleek verder deze week dat de N-VA en het Vlaams Belang bij de verkiezingen van 2024 een Vlaamse meerderheid zouden halen. Het Vlaams Belang liet voor de camera van V-NIEUWS weten graag een samenwerking tussen de V-partijen op touwen zetten. Vanuit Vlaanderen zou dan eindelijk werk gemaakt kunnen worden van de Vlaamse onafhankelijkheid, klinkt het.

Tevens bleek vandaag dat de meerderheid van de N-VA-kiezers een samenwerking met het Vlaams Belang ziet zitten.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen