21.8 C
Brussel

Zo verliep de afgang van ex-‘oppersos’ Conner Rousseau

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Met de publicatie van zijn ‘zattemansklap’ nam de afgang van Conner Rousseau ongekende proporties aan. Het ging echter al langer bergaf voor de ‘oppersos’. De controverses stapelen zich al maanden op. Hoe ‘King Connah’ zijn kroon eindelijk kwijtraakte: een overzicht.

De politieke carrière van Rousseau begon als een sprookjesverhaal van de bescheiden jeugdbegeleider en afwasser die partijvoorzitter werd. De Vlaamse televisiezenders stonden te springen om hun nieuwe favoriet overal op te voeren. Ook in nagenoeg alle kranten kwam hij zeer regelmatig op interview.

Het toneelspel sloeg klaarblijkelijk aan, want zijn krimpende partij kroop uit de vergeetput en richting een versterkte derde plaats in de peilingen. Ook ambtgenoten wist hij te verleiden. Hij hielp de Vivaldi-regering in het zadel en N-VA-voorzitter Bart De Wever was er naar verluidt voor te vinden om nu al een voorakkoord te sluiten met de socialisten van Rousseau.

De goednieuwsshow kon echter niet blijven duren. Die ‘bescheiden’ afwasser, in werkelijkheid de zoon van de voormalige burgemeester van Sint-Niklaas en een algemeen directeur verbonden aan het socialistische ziekenfonds, bleek al snel een schandaleuze en elitaire partijvoorzitter te zijn.

De onvermijdelijke afgang

In de zomer van dit jaar liepen de eerste meldingen van zedenfeiten binnen bij het Antwerpse parket. Er was sprake van #MeToo-toestanden bij ‘oppersos’ Conner, met twee minderjarigen en een meerderjarige als vermeende slachtoffers. De partij sloot de rangen en wist alles te laten seponeren. Wat er hier juist aan de hand was, is tot op vandaag nog altijd niet gekend.

Diezelfde zomer, ’toevallig’ in samenloop met de beschuldigingen van zware zedenfeiten, kondigde Rousseau aan dat hij “zeker op de twee” geslachten zou vallen. Opmerkelijk was het prijskaartje van zijn ‘coming out‘ als biseksueel: de video van de aankondiging mochten mediaspelers alleen gebruiken als ze er enkele duizenden euro’s voor betaalden, iets wat kwaad bloed zette bij journalisten.

Ondertussen kwamen ook de “Poetin-toestanden” binnen Vooruit aan het licht. De provinciale afdelingen van de socialistische partij werden door ‘King Connah’ genadeloos buitenspel gezet. Hun financiële macht werd ingeperkt, hun beslissingskracht zagen ze teruggeschroefd en Rousseau was niet bang om zijn “laatste woord” bij de lijstvorming in elke kieskring te gebruiken.

Voor een Vooruit-medewerkster die aangerand werd door een collega was er ook weinig medeleven te bespeuren bij de ‘oppersos’. “De slachtoffers moeten het melden, anders kunnen wij het niet weten”, zei hij toen. “En aan de daders… doe ne keer een beetje tof tegen elkaar”. De jonge vrouw werd ontslagen en met een aanzienlijke som afkoopgeld werd haar het zwijgen opgelegd.

Van kwaad naar erger

Zo komen we in Sint-Niklaas terecht, de thuisstad van voorzitter Rousseau. Zoals de afgelopen dagen in de media te lezen stond, eindigde zijn avondje uit toen in mineur. Oproepen tot geweld, denigrerende seksuele opmerking over een vriendin en racistische uitlatingen passeerden de revue in zijn gesprek met enkele politieagenten. Die agenten verdienden trouwens ook te veel, zo wist de ‘oppersos’ te vertellen. Lees onze reconstructie van die beruchte avond.

Als het van Rousseau afhing, hadden we deze feiten evenwel nooit geweten. Hij en zijn team van dikbetaalde advocaten probeerden met alle mogelijke middelen om het proces-verbaal van die avond in de doofpot te houden. Geruime tijd lukte dat ook: een rechter legde de media een ongezien publicatieverbod op. Tot op heden blijven de bodycambeelden van de agenten nog steeds een goed bewaard geheim.

Kazerne Dossin en therapie

Als onderdeel van een bemiddelingsprocedure bij het parket van Oost-Vlaanderen moet Rousseau in therapie, klaarblijkelijk om te beseffen dat hij mensen kwetste met zijn gewelddadige en seksistische uitspraken.

Ook een bezoek aan de Kazerne Dossin staat op het programma voor Conner, net als voor S&V-kopman Dries Van Langenhove het geval was. Het voormalig Kamerlid werd daar als eerste naartoe gestuurd. In tegenstelling tot Rousseau sloten ze de Vlaams-nationalist wel eerst op. Hij kwam pas voorwaardelijk vrij door in te stemmen met het bezoek. Van een bemiddeling was geen sprake.

Een proces komt er dus voorlopig niet voor ‘King Connah’, zo lang hij die bemiddeling goed afrondt. “Bij mij volgde er een onderzoek en proces dat nu al meer dan 5 jaar aan de gang is en me al 134.000 euro heeft gekost“, reageerde Van Langenhove. “Nochtans riep Rousseau letterlijk op tot geweld tegen een groep omwille van hun huidskleur en gaat het bij mij om stomme memes die ánderen zouden hebben gepost”.

Opstappen

Op vrijdagavond was de afgang compleet: ook zijn kroon als partijvoorzitter is voormalig  ‘oppersos’ Conner Rousseau kwijt. Naar verluidt duikelde Vooruit in een interne peiling van 17% naar 13%, zo goed als volledig dankzij de fratsen van hun voorzitter. De schandalen kon hij censureren en goedpraten, maar de potentiële afstraffing door de kiezers was er te veel aan.

Daarmee is de laatste Vlaamse Vivaldi-onderhandelaar van het strijdtoneel verdwenen. Wat er van de partijen zelf nog zal overschieten, zullen we pas in 2024 te weten komen.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen