22.2 C
Brussel

RECONSTRUCTIE: De dronken avond van Rousseau

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren maakte Conner Rousseau bekend dat hij zou stoppen als voorzitter van Vooruit. Het betrof de climax van een maandenlang schandaal dat volgde op een dronken vrijdagavond. Hier alle feiten nog even op een rijtje, namens HLN.

Het was vrijdag 1 september, de eerste dag van de Vredesfeesten in Sint-Niklaas. Doorheen de hele stad vloeide het bier rijkelijk, zo ook bij Conner Rousseau en vrienden. Nadat de laatste stadspodia sluiten, vertrekken zij naar stamkroeg café ’t Hemelrijk.

In café ’t Hemelrijk blijft het duidelijk niet bij een glaasje water. Rond 6 uur ’s morgens betreden enkele agenten het café. Zij worden al snel sarcastisch bejegend door een dronken Rousseau: “Zo veel politie. Ik voel me superveillig! Weekenddienst zeker?”

Zigeuners

Het zou niet blijven bij wat sarcastische sneren. Rousseau vertelt de politie dat ze zich beter met de zigeunergemeenschap in Sint-Niklaas bezig kunnen houden: “Mijn hele blok is racistisch, en ik snap ze wel. We moeten eerlijk zijn: het zijn altijd die bruin mannen. Van mij zou je die veel harder mogen aanpakken.” Hij vervolg zelfs “Ge moet veel meer uw matrak gebruiken”.

Volgens bronnen van HLN blijft hij deze frustratie vaker herhalen: “Ik kan dat bruin gespuis niet allemaal buitenzetten.” Ook een oplossing voor de overlast, die hij en naar eigen zeggen zijn oma ervaren, biedt hij al: “Gewoon op slaan. De matrak, anders krijg je geen respect.”

Hoogmoed

Rousseau leek ook al op de zaken vooruit te lopen en waande zichzelf al burgemeester van Sint-Niklaas: “Ik kan niet tegen racisme. Als ik weet dat er racisten in het [politie]korps zijn, smijt ik ze direct buiten.” De ironie van zijn eerdere uitspraken lijkt hem hier te ontgaan.

Naast zichzelf al burgemeester te wanen, kroont Rousseau zichzelf die avond ook tot ‘oppersos’. Nadat hij een punker met een hanenkam aanwijst en de politie vertelt “Dat is toch geen zicht. Gebruik jullie matrak om die lelijke dikzak op zijn bakkes te slaan” vinden zijn vrienden het mooi geweest. Ze proberen hem naar huis te brengen, maar Rousseau weigert. Hij prijst de agenten, maar laat wel weten dat ze te veel verdienen. Een vriend van hem merkt op dat hijzelf veel meer verdient, waarop hij antwoordt: “Meer. Ik ben voorzitter.”

“Als ge afgezogen wilt worden, moet ge bij haar zijn”

Een van de vrienden die Rousseau tegen zichzelf in bescherming wil nemen is een jonge vrouw. Rousseau wijst haar aan en zegt tegen de agenten: “Als ge afgezogen wilt worden, moet ge bij haar zijn.”

Volgens bronnen van HLN heeft Rousseau zich hierna nog eenmaal omgedraaid, om zijn punt een laatste keer duidelijk te maken: “Ge weet het hé.” gevolgd door een kloppende beweging van een wapenstok.

BRON:HLN
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen