5.5 C
Brussel

Onveiligheid in Brussel beschadigt internationaal vertrouwen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De toenemende onveiligheid in Brussel is niet enkel groot nieuws in de binnenlandse politiek. Ook op internationaal niveau baren velen zich zorgen. Volgens Cristiano Sebastiani, kopman van de EU-vakbond Renewal & Democracy (R&D), valt het “niet langer te ontkennen” dat de hoofdstad gebukt gaat onder een toevloed van criminaliteit, agressie en zelfs terreuraanslagen.

Naast de hoofdstad van Vlaanderen en België is Brussel ook de thuisbasis van de Europese instellingen. Het personeel van die supranationale organen trekt aan de alarmbel. In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) en minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS) waarschuwt R&D-voorzitter Cristiano Sebastiani voor de “alarmerende veiligheidssituatie“.

Deze actie van de grootste Eurovakbond is lang niet de eerste waarschuwing die de Belgische staatsorganen kregen over de ontspoorde situatie in de hoofdstad. Eerder vroegen Europarlementariërs in een brief al om de verbetering van de veiligheidssituatie. Ook nationaal zorgt de Brusselse criminaliteits- en geweldsgolf voor ophef. Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) riep op tot een “totale opkuis” en haalde uit naar het “laks fopstrafbeleid” van de Vivaldi-regering.

R&D-alarmbrief

De brief van de R&D-vakbond – die de redactie van V-NIEUWS kon inkijken – is allesbehalve mild voor de Belgische autoriteiten. “Het valt niet langer te ontkennen dat de veiligheidssituatie in Brussel de afgelopen maanden dramatisch is verslechterd”, schrijft R&D-voorzitter Sebastiani. “Gebieden waar EU-personeel regelmatig komt en werkt zijn het toneel geworden van schiet- of steekpartijen, van ernstige agressie, drugsgerelateerde misdrijven, kleine diefstallen” en andere criminaliteit.

Belgische politici hadden de Europese Unie (EU) en anderen verzekerd dat de algemene veiligheid zou verbeteren. Sebastiani stelt vast dat na die belofte “de veiligheidssituatie in Brussel net en alarmerend verslechterd.” Ook de getuigenis van Eric Jacobs van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel haalt hij aan. Volgens Jacobs ervaart Brussel geweld en criminaliteit op een ongeziene schaal. In bedekte termen erkende hij het bestaan van ‘no-go-zones’, zoals die aan het Peterbos.

Onveiligheid in Brussel

Volgens Eurostat, het statistiekbureau van de EU, heeft Brussel het hoogste aantal berovingen in heel Europa. Ook geweldplegingen zijn er schering en inslag. Zo was er recent de schietpartij nabij de Lacaillestraat, de dubbele schietpartij in de buurt van het Jacques Franckplein, een gelijkaardig incident in Schaarbeek, het neerschieten van een man in Vorst… De lijst met dergelijke voorvallen lijkt eindeloos in de hoofdstad. In de Brusselse Marollenwijk trof de politie zelfs een man aan die in het bezit was van een aanvalsgeweer.

R&D-voorzitter Sebastiani grijpt ook terug naar april 2023, toen er een steekpartij plaatsvond in de metro van Maelbeek. “Een station waar duizenden collega’s van de Europese instellingen dagelijks gebruik van maken”, benadrukt hij. Ook “het extreem hoge misdaadcijfer in het Noordstation” ontsnapt niet aan de aandacht van onze internationale gasten. “Elk jaar worden er alleen al in het station ongeveer 3.500 criminele overtredingen geregistreerd, en zeker een veelvoud daarvan in de omgeving.

Vivaldi-politici verantwoordelijk

“Het bestrijden van criminaliteit is een plicht van iedereen, maar u, als hooggeplaatste politici, hebt de middelen en de middelen om een impact te hebben in deze strijd”, schrijft Sebastiani aan minister Verlinden (cd&v) en minister-president Vervoort (PS). “Met deze brief willen wij onder uw aandacht brengen dat de collega’s in de Europese instellingen het gevoel en de perceptie hebben dat hun veiligheid steeds meer gevaar loopt.”

Terwijl onze internationale reputatie keldert, roept de nationale oppositie op tot actie. “Brussel is een ‘failed state’ op stadsniveau”, volgens voorzitter van Vlaams Belang-Brussel Bob De Brabandere. “Het enige dat kan helpen is een totale opkuis”, besluit hij. “Een echte nultolerantie waarbij elk misdrijf en misdaad bestraft wordt, tot er geen crimineel of illegaal meer rondloopt.”

Lees ook:

Zeven schietpartijen op tien dagen: het geweld in Brussel in kaart gebracht

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen