5.5 C
Brussel

Zeven schietpartijen op tien dagen: het geweld in Brussel in kaart gebracht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zeven schietpartijen in tien dagen, dat is de voorlopige balans van het drugsgeweld in Brussel. De nieuwste schietpartij in Vorst vond plaats in een wijk waar doorgaans niet gedeald wordt, zo meldt Het Nieuwsblad. V-NIEUWS zet voor u de feiten nog eens op een rijtje.

De reeks schietincidenten begon op zondag 11 februari. Toen raakte twee mensen zwaar gewond, nadat twee schutters het vuur opende met een riotgun in de Lacaillestraat. Het parket gaf onmiddellijk het bevel om getuigen te verhoren, camerabeelden te analyseren en een wetsdokter aan te stellen.

Jacques Franckplein

Twee dagen later worden vanuit een auto schoten gelost ter hoogte van het Jacques Franckplein, op enkele straten van de Lacaillestraat. Tijdens hun vlucht rijden de daders een oudere vrouw aan, die er aan het wandelen was met haar dochter.

In de nacht van 14 februari vuren onbekenden minstens twee kogels af op een nachtwinkel. Enkele uren later, omstreeks 6 uur ’s ochtends, is er een nieuwe schietpartij op het Jacques Franckplein. Een illegale man van 23 wordt geraakt en overlijdt iets later aan zijn verwondingen. Naar alle waarschijnlijkheid werd hij geviseerd omdat hij een dealer was.

Diezelfde avond vindt er nog een schietpartij plaats, ditmaal in de Kuijperstraat in de Marollen. Een man kon worden opgepakt nadat hij in het bezit bleek te zijn van een kalasjnikov.

Mislukte ontvoering

Op 15 februari raakten enkele mannen in het Dudenpark verwikkeld in een dispuut. Al snel werd er geschoten, waardoor een man geraakt werd in de hand en het achterwerk. Hij geraakte op eigen houtje naar het ziekenhuis. Twee dagen later, op 17 februari, omstreeks 23 uur, hervatte het geweld. Een onbekende richtte in de Docter Elie Lambottestraat zijn kogels op een passant. Die werd geraakt in het been.

Op 19 februari vindt het voorlopig laatste incident plaats. Drie mannen, waarvan één een apenmasker draagt, schieten een persoon neer die op zijn bus wacht in de Victor Rousseaulaan in Vorst. De mannen proberen het slachtoffer nog te ontvoeren, maar dat mislukt.

Drugsoorlog

De schietpartijen van vorige week zouden allemaal deel uitmaken van een grotere drugsoorlog tussen de clan van wijk Peterbos, die aangestuurd wordt door de Marseillaise maffia en de ‘onafhankelijke’ clans in Sint-Gillis en Anderlecht die veelal door Marokkaanse families geleid worden. De clan Peterbos nam onlangs de Marollen over en heeft nu ook zijn oog laten vallen op het Jacques Franckplein.

Lees ook:

Sociale wijk Peterbos in Anderlecht is no-go-zone: “banditisme”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen