9.7 C
Brussel

Sociale wijk Peterbos in Anderlecht is no-gozone: “banditisme”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Drugshandel, vandalisme en banditisme teisteren de sociale woonwijk Peterbos in Anderlecht. Dat meldt De Standaard. De buurt is een no-gozone geworden: “Er zijn wegversperringen bij de toegangen tot de wijk, bemand door gemaskerde drugsdealers.”

Het gaat van kwaad naar erger in het Peterbos. De sociale woonwijk is de grootste van ons land en de veiligheidssituatie is er schrijnend. In een brief gericht aan onder andere Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) trekt de sociale huisvestingsmaatschappij Anderlechtse Haard aan de alarmbel over groeiend banditisme.

“Er zijn wegversperringen bij de toegangen tot de wijk, bemand door gemaskerde drugsdealers”, luidt de brief. De criminelen bepalen wie er binnen mag en voeren zelfs fouilleringen en controles van mobiele telefoons uit. Ook de gijzeling van een bejaard koppel valt op. Ze werden een hele nacht lang vastgehouden en beroofd. Na afloop durfden ze geen klacht in te dienen bij de politie.

Peterbos no-gozone geen uitzondering

Dergelijke problemen zijn geen nieuw fenomeen in Brussel. Naar verluidt zijn de situaties in andere wijken, in het metronetwerk en in de omgeving van het Zuid- en Noordstation vergelijkbaar. Ook hier klagen lokale bewoners en overheden over toenemende onveiligheid en banditisme.

Volgens Social Housing Brussel, een vzw die de zestien Brusselse huisvestingsmaatschappijen verenigt, zijn de daders “zeer goed georganiseerd en gebruiken een vergelijkbare modus operandi in de hele regio.” Lokale autoriteiten – voornamelijk onder PS-bewind – krijgen de problemen niet onder controle en vragen hulp van de federale overheid.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen