21.8 C
Brussel

Vlaams Belang sabelt Engie-deal neer: “been zonder vlees”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de federale mededeling afgelopen weekend over een Engie-akkoord. “De twee kerncentrales zullen draaien in de winter van 2025-2026”, kon De Standaard melden. Ten laatste eind deze week zou er een definitief princiepsakkoord moeten zijn, maar het gaat dus over een akkoord over een akkoord dat er nog niet is. Bovendien is een princiepsakkoord ook niet bindend, per definitie. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het hier gaat om een afleidingsmanoeuvre om de aandacht van de perikelen binnen de regering weg te trekken”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) konden eind vorige week na een reeks aan debacles over Iran en fysieke ruzies toch nog wat schijnbaar goed nieuws brengen. Doel 4 en Tihange 3 zouden blijven draaien, ook in de winter van 2025-2026. Maar zwart-op-wit getekend, is dat nog niet alleszins.

“Men is bij Vivaldi wel heel snel met het naar buiten brengen van dit hoerabericht”, zo reageerde Vlaams Belanger Van Lommel via een mededeling. “De deal moet immers nog in een tekst gegoten en ondertekend worden, en de regering kan nog niks meedelen over welke vooruitgang er concreet geboekt zou zijn.”

Van Lommen na befaamde Engie-deal: “Is er wel al kernbrandstof?”

“Is er ondertussen kernbrandstof in bestelling?”, zo vraagt Van Lommel zich onder meer af. De correct verwerkte kernbrandstof heeft immers een levertermijn van jaren. “En hoe zit het nu met de maximumfactuur voor het kernafval? We hebben daar geen enkel zicht op. Net zomin als op een garantie dat de twee centrales in de winter van 2026 een doorstart kunnen maken om de bevoorradingszekerheid te redden.”

Van Lommel denkt dan ook dat dit alles meer een afleidingsmanoeuvre is, dan wel een werkelijk akkoord met inhoud. “Het gaat om een bliksemafleider, een schijnmanoeuvre. Een zoveelste Vivaldi-poging om aan te tonen dat men goed bezig is. Dit akkoord, of wat het ook is, is een been waar geen vlees aan hangt.”

BRON:DS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen