16.9 C
Brussel

Toekomst Lahbib en Vivaldi nog steeds aan zijden draadje

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze maandagavond dient minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zich in het kader van #IranGate te verantwoorden voor de Kamer. De liberalen haalden reeds alles uit de kast om de aandacht af te leiden, maar zowel de oppositie als de eigen regeringspartners nemen er geen genoegen mee. “Excuses volstaan niet”, zeggen de linkse partijen in HLN.

Lahbib wordt maandag eerst in Luxemburg verwacht voor een overleg met de anderen Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het kader van de verrassende wending in de Rusland-Oekraïne-oorlog afgelopen weekend. Ze trekt echter zonder meerderheid in het parlement achter haar naar dat overleg, stelde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt gisteren in De Zevende Dag. Na dat overleg volgt de commissie Buitenlandse Betrekkingen, waar Lahbib nogmaals op de rooster gelegd zal worden omtrent de visa die ze verleende aan veertien Iraniërs.

Lahbib wordt bovendien ten laste gelegd dat ze gelogen heeft over de adviezen van de veiligheidsdiensten. De visa werden reeds uitgereikt voor de oplevering van het relevante OCAD-advies. Een MR-bron meldt aan de redactie van HLN dat de minister vandaag wel haar excuses zou aanbieden. Hiermee zou ze dus ingaan tegen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die blijft volhouden dat er geen fouten gemaakt werden.

Wie valt: Lahbib of Vivaldi?

Dit zal echter geen einde brengen aan het gerommel binnen Vivaldi. Voor de regeringspartners zijn excuses niet voldoende, zowel Groen als de PS keren zich expliciet tegen MR. De minister paste haar verhaal reeds verschillende keren aan, en ook premier Alexander De Croo (Open Vld) wordt met de vinger gewezen. Het Vlaams Belang eiste reeds het ontslag van beide in het kader van het schandaal. Pas komende donderdag wordt de motie waarin het vertrouwen in Lahbib al dan niet bevestigd wordt, behandeld.

De afleidingsmanoeuvres van De Croo lijken niet te werken. De gemoederen liepen reeds zodanig hoog op dat het tot een fysieke aanvaring kwam tussen vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Evenmin lieten de onderhandelingen met Engie of de Nationale Veiligheidsraad die het belang van een sterke minister van Buitenlandse Zaken benadrukte de rust wederkeren. Deze week wordt duidelijk of we de val van minister Lahbib of de integrale Vivaldi-regering zullen zien.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen