21.8 C
Brussel

Frank Vandenbroucke had handgemeen met Van Quickenborne

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tijdens de regeringscrisis over Teherangate en de positie van buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) zijn volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in een handgemeen verwikkeld geraakt, zo meldt Business AM. “Gedragsgestoord gedoe, Frank gaat voor het minste over de rooie”, zegt een ’topbron’ van doorwinterd journalist Wouter Verschelden.

De gemoederen lopen duidelijk hoog op binnen de regering. Die staat onder druk omwille van diplomatiek geblunder. De burgemeester Van Teheran en zijn entourage kregen zomaar visa voor een burgemeestersconferentie, terwijl Iran onze burgers gijzelt en ruilt voor veroordeelde terroristen.

Tijdens de discussie hierover escaleerde de zaak tot een fysiek treffen tussen Van Quickenborne en Vandenbroucke. Tot een echt vuistgevecht kwam het niet, maar Vandenbroucke was zodanig kwaad dat hij met “een soort houdgreep” Van Quickenborne verhinderde om de vergadering van de regeringskern te verlaten.

“De premier moest tussenkomen”

De bronnen van Business AM zouden goed geplaatst zijn. Zelfs “meerdere vicepremiers” (Vivaldi telt er 7) zouden het bericht hebben bevestigd. “Ja, dat was een heel gênant moment”, luidt het volgens de bronnen, die allemaal hetzelfde verhaal vertellen. “Plots greep Vandenbroucke echt letterlijk Van Quickenborne vast, en hield die razend in een soort houdgreep. De liberaal verschoot, probeerde zich los te rukken, de rest stond versteld te kijken, de premier moest tussenkomen. Het was onwezenlijk hoe we woensdagavond uiteen gegaan zijn op de kern”.

Hoe het nu moet aflopen met Lahbib blijft nog onduidelijk. De Croo beweerde tijdens de plenaire vergadering donderdag dat de zaak is afgesloten, maar uit de boze reacties van andere regeringspartijen blijkt duidelijk wat anders. Lahbib had zich donderdag moeten excuseren, maar deed dat niet. Maandag komt Lahbib opnieuw naar de kamer alwaar de druk om alsnog een knieval te doen, bijzonder groot zal zijn. Zeker is dat emotionele uitvluchten over “slapeloze nachten” niet voldoende zullen zijn.

Lees ook:

#Teherangate: “De Croo heeft geen open kaart gespeeld”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen