9.7 C
Brussel

“Vandenbroucke liegt”: Vlaams Belang wil net méér kinderopvang

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een weekendinterview met HLN heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) uitgehaald naar het Vlaams Belang. Volgens de minister zou de Vlaams-nationalistische partij tegen extra kinderopvang zijn en daarom tegen EU-investeringen hebben gestemd hebben in de sector. “Vandenbroucke liegt”, reageert Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) in een communicatie.

Vooruit wil – na de neergang van ex-voorzitter Conner Rousseau, tegenvallende interne peilingen en een waarschijnlijke regeringsdeelname van nationalistisch rechts in Nederland – voorkomen dat het Vlaams Belang in 2024 de verkiezingen wint en een Nederlands scenario nagaat. In een weekendinterview met HLN haalde Vandenbroucke dan ook allerlei wapens boven, waaronder een verwijzing naar een specifieke stemming in het Europees Parlement vorige week – wat als reden zou moeten dienen om het Vlaams Belang uit te sluiten in 2024.

Vlaams Belang wil voorkomen dat kinderopvangfonds wordt gebruikt voor opvang niet-begeleide minderjarige asielzoekers

Vandenbroucke hekelt namelijk dat het Vlaams Belang zogezegd tegenstemde op een plan van de Europese Unie om 20 miljard euro te investeren in kinderopvang. Specifiek gaat het over paragraaf 7 van het Pereira-rapport over het ‘verminderen van ongelijkheid en het bevorderen van sociale integratie in tijden van crisis voor kinderen en de gezinnen waarin zij leven’ dat dinsdag ter stemming lag. Het Vlaams Belang stemde daar niet tegen, maar onthield zich over deze passage. De N-VA – “de gedroomde coalitiepartner van Vooruit”, volgens Vlaams Belang – stemde wel tegen.

Dus “wat Vandenbroucke zegt, klopt gewoonweg niet, vermits wij voor een onthouding gingen”, verduidelijkt Vandendriessche. “De bedoeling is om tot 2027 20 miljard euro te laten vloeien naar de ‘Europese Child Guarantee’, een vehikel opgericht door Ursula Von der Leyen met als doel sociale exclusie bij kinderen tegen te gaan. Bij dit wetsvoorstel moeten we ook de kanttekening maken dat dit procedureel niet te vergelijken valt met de wetgeving die in een nationaal parlement wordt gestemd, gezien deze tekst nu nog naar de Raad en de Commissie wordt gestuurd.”

Het Vlaams Belang is evenwel er tegen gekant om meer bevoegdheden aan de Europese Unie te geven. Want “verder in de tekst staat dat we ook moeten investeren in niet-begeleide minderjarige migranten, waarbij de intentie is om die dus ook op te vangen”, besluit Vandendriessche. “We worden nu al overspoeld door migranten die aan leeftijdsfraude doen en zich voordoen als minderjarig in de hoop om asiel te krijgen. […] Wij zijn hier niet mee akkoord en willen onze mensen op de eerste plaats zetten.”

In het Vlaams Parlement ondernam het Vlaams Belang reeds tal van initiatieven voor méér kinderopvang. Ook het de partij een gezinsbrochure gelanceerd na een studiedag met meer ideeën en plannen voor minder last voor jonge gezinnen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen