1.8 C
Brussel

Was het spijt of slechte peiling die Rousseau deed opstappen?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Conner Rousseau stopt als voorzitter van Vooruit. In zijn plaats komt federaal fractieleidster Melissa Depraetere. Knack geeft een overzicht van alle drama die hiertoe leidde. Kwam zijn ontslag voort uit oprechte spijt voor zijn lompe uitspraken of was het een laatste stuiptrekking om Vooruit te proberen redden nadat hij zijn partij zag zakken in een nieuwe interne peiling?

De ontelbare keren ‘sorry’ mochten niet baten. Het was niet voldoende om de ‘zattemansklap’ van Conner Rousseau te vergeven en vergeten. Rousseau kon niet volhouden en koos dan uiteindelijk toch om zich te distantiëren van zijn voorzitterspositie. Waarom al die tijd volhouden en nu opeens toch aftreden? Een nieuwe interne peiling blijkt mee te spelen in de beslissing.

Nieuwe interne peiling

Uit een nieuwe interne peiling bleek dat Vooruit daalde van 17 naar 13 procent. Dat komt hoogstwaarschijnlijk niet doordat mensen plots een ideologische ommekeer hebben gemaakt, maar eerder door de recente stommiteiten van de partijvoorzitter. Als hij zijn partij overeind wilde houden, was aftreden de enige oplossing. Zelf spreekt hij over een ‘heksenjacht’ en ‘gedoe over mijn persoon’ en zou hij aftreden omdat alle drama die hij zelf heeft veroorzaakt de mensen afleidt van de essentie van zijn partij.

De druk op Rousseau werd dan ook steeds groter. Eerst leek het er nog op dat hij erin slaagde te voorkomen dat de beelden van de bodycams naar buiten kwamen, ook al wist hij zogezegd niet meer wat hij toen allemaal had gezegd, maar de doofpot bleek dan toch niet te werken. Nu alle gedane uitspraken gekend zijn, restte Rousseau nog maar één mogelijkheid: aftreden als voorzitter.

BRON:Knack
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere (Gent, 2004) is student politieke wetenschappen en weekendredacteur bij V-Nieuws.

Gerelateerd

Meest gelezen