21.8 C
Brussel

Recordaantal niet-begeleide minderjarige vreemdelingen aangekomen in België

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen jaar werden in België 6434 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen geregistreerd. Dat schrijft De Standaard. Dat is 30 procent meer dan in 2021 en een nieuw record. Het Vlaams Belang spreekt al langer over een zorgwekkende stijging in leeftijdsfraude.

Het aantal registraties van niet-begeleide minderjarigen was nooit eerder zo hoog in België. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) op een parlementaire vraag. De Moor benadrukt dat elke niet-begeleide minderjarige vreemdeling die internationale bescherming vraagt door Fedasil opgevangen wordt. “De huidige situatie vereist geen opening van nieuwe noodopvangcentra voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen”, aldus nog De Moor via De Standaard.

Gebrek aan Vlaams-federale migratiesamenwerking

In de hele EU vroegen in 2021 170.000 minderjarigen voor een eerste keer asiel aan. Tussen 2011 en 2021 betrof dat aantal bijna 2 miljoen. 15 procent van hen, goed voor ongeveer 300.000 minder­jarige vreemdelingen, reisde alleen.

Die hoge cijfers hoeven niet te verbazen, wanneer men weet dat de Vlaams-federale migratiesamenwerking al bijna meer dan een jaar stil ligt. In maart van 2022 gaf Vlaams minister van inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) aan dat men in 2022 ‘niet-begeleide minderjarigen’ had gekozen als jaarthema. Hierna werd echter niets meer beslist over de aanpak van niet-begeleide minderjarigen. Eveneens werd er geen beslissing meer gemaakt omtrent een koppeling tussen het slagen voor inburgering enerzijds en de verblijfswetgeving anderzijds.

Leeftijdsfraude

Het Vlaams Belang stelt zich al langer ernstige vragen bij de stijging van deze ‘jeugdmigratie’. Zo stelde de partij in 2022 dat niet alleen het aantal asielaanvragen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen stijgt, maar ook het aantal ‘minderjarigen’ dat liegt over hun leeftijd.

“Zo bleek vorig jaar maar liefst 69 procent van de jongeren van wie de leeftijd met een test kon worden vastgesteld, toch meerderjarig te zijn”, zei toenmalig volksvertegenwoordiger voor de Vlaams Belang-fractie Dries Van Langenhove. “Dit cijfer laat weinig anders toe dan te concluderen dat hier sprake is van systematisch misbruik en bedrog op grote schaal.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen