De architecte van de huidige lichtblauwe Open Vld en oud-partijvoorzitter, Gwendolyn Rutten, heeft in Villa Politica woensdag gereageerd op de barslechte peiling voor haar partij van vorige week. Open Vld haalde slechts 8,3% van de gepeilde stemmen – een historisch laag record. “‘We got the message.’ Geef ons nu even de tijd”, klonk het woensdag. Maar wat dan ’the message’ is volgens Rutten, maakt de geestelijke moeder van de paarsgroene Vivaldi-regering niet duidelijk.
Woensdag heeft Rutten gereageerd in Villa Politica inzake de peiling van afgelopen vrijdag. Terwijl het Vlaams Belang voor de zesde peiling op een rij de grootste partij werd, zette Open Vld het slechtste resultaat ooit neer, met een schamele 8,3%. Rutten beloofde woensdag ‘interne oplossingen’.
“Dat is een slecht resultaat”, zo reageerde Rutten bij ‘Villa Politica’. “Dat doet pijn, dat komt heel hard aan. […] Daar word je niet vrolijk van. Maar wat ik er wel wil bijzeggen: als je dat wil oplossen – en dat gaan we ook doen – moet je die oplossingen intern proberen zoeken. En de voorzitter, en de leiding van de partij, hebben gezegd: kijk, ‘we got the message’. Het is niet goed, dat moet anders. Geef ons even de tijd om dat te doen.”
Maar wat die ‘message’ of het interne plan van de voorzitter dan is, is onduidelijk. Zelf wil Rutten er ook niet op ingaan. Gevraagd wat er in Ruttens plan zou staan, als zij nog voorzitter was, antwoordde Rutten: “Als mijn hond een kat was, dan zou hij miauwen. Ik ben geen voorzitter, ik ben ter beschikking en wil meewerken. Voor mij is een partij een stukje familie, ik hou niet zo van particratie.”
Rutten: “Hou niet zo van particratie”
Dat is een opmerkelijke uitspraak en wel omdat Rutten een ijzeren particratische discipline hanteerde wanneer ze zelf voorzitter was.
Onder haar dictaat werd zo het confederalisme uit het Open Vld-programma gehaald. Een hoogte- (of diepte)punt was echter wanneer Rutten haar vroegere hartsvriendin en toenmalige energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) liet vallen in 2016. Turtelbooms positie was onhoudbaar geworden door de illegaal bevonden Turteltaks. Die taks werd nochtans door alle regeringspartners onder Bourgeois I beslist, nooit terugbetaald, en nodig geacht door de begrotingsgaten geslagen door de groene stroomsubsidies van onder meer oud-minister Freya Van den Bossche (Vooruit).
Rutten was verder in 2019-2020 ook de geestelijke moeder van een paarsgroene coalitie op federaal niveau zonder Vlaamse meerderheid. Rutten trachtte zelfs nog de Open Vld-voorzittersverkiezingen uit te stellen tot na de regeringsformatie, om de linkse coalitie te garanderen. Dat gebeurde niet en Egbart Lachaert werd verkozen tot Open Vld-voorzitter met een rechts platform en een uitgesproken voorkeur voor een rechtsere federale regering met Vlaamse meerderheid. Lachaert voerde echter Ruttens voorkeuren uit, dus tegen de zin in van de liberale achterban. Vivaldi – zonder Vlaamse meerderheid – was geboren, met een liberale premier Alexander De Croo (Open Vld) aan het stuur.
En het valt bijzonder te betwijfelen of het grote plan van Lachaert zal inhouden om eindelijk uit te voeren wat men belooft door bijvoorbeeld Vivaldi stop te zetten. In de media werden ook al allerlei ballonnetjes opgelaten: een naamswijziging, een nieuwe voorzitter, een latere oppositiekuur… Maar uitvoeren wat men de kiezer beloofde, oppert niemand buiten een enkeling in de marge zoals Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld).
Open Vld zit intussen al 24 jaar onafgebroken aan de knoppen en lijkt vergeten te zijn wat het is om een programmapartij te zijn. De ideeën en principes zijn geruild voor de macht en de posities.
“Het is een barslecht resultaat. Dit doet pijn en komt heel hard aan bij onze militanten. Als je dit wil oplossen, wat we ook gaan doen, moeten we dit intern doen. ‘We got the message.’ Geef ons nu even de tijd.”@RuttenGwendolyn over barslechte peiling @openvld #VillaPolitica pic.twitter.com/fdLHIRch0l
— Villa Politica (@villapolitica) June 14, 2023