6.2 C
Brussel

Vlaams Belang is grootste partij in zesde peiling op rij

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is opnieuw de grootste partij. Dat blijkt uit de meest recente peiling van VTM en HLN. Bijna een kwart van de stemmen gaat naar de nationalisten van voorzitter Tom Van Grieken. Het is intussen de zesde peiling op een rij dat het Vlaams Belang de grootste partij blijkt, en van de 21 peilingen die sinds de verkiezingen in 2019 zijn afgenomen, is het de 19de waar het Vlaams Belang op kop staat. “We liggen op koers”, reageert Van Grieken aan V-NIEUWS. Van Grieken wil immers alles op alles zetten om volgend jaar het initiatiefrecht op te eisen en zo een Vlaamse Regering te vormen.

Vrijdag publiceerde de DPG Media-groep hun meest recente peiling. En die brengt goed nieuws voor de V-partijen (die op kop blijven) en slecht nieuws voor de systeempartijen. In het bijzonder doet Open Vld het ondermaats: de liberalen duiken ver onder de symbolische 10%-grens. De rode (of groene) lantaarn blijft Groen, met een score die riskant dicht tegen de kiesdrempel komt.

Open Vld behaalt slechtste score ooit

Met 22,7% van de gepeilde stemmen verovert het Vlaams Belang opnieuw de eerste plek. N-VA volgt niet veel daarachter met 21,8%. Slechts met ruime afstand volgt de rest, terwijl enkel Vooruit overtuigend boven 10% kan blijven. De socialisten peilen immers 16,8%. De cd&v-van Sammy Mahdi blijft dan weer onder verwachtingen scoren met 10,7%. Hierna volgt de extreemlinkse PVDA met 10,3%.

Wie het echt zeer slecht doet, zijn evenwel de liberalen. Zij moeten niet rekenen op een ‘kanseliersbonus’ met premier Alexander De Croo (Open Vld) – wel integendeel. Ze halen nog slechts 8,3% van de gepeilde stemmen: hun slechtste peilingsresultaat ooit. Enkel Groen doet nog slechter, met een schamele 7,6%.

De peiling werd afgenomen van 29 mei tot en met 6 juni bij 1.000 Vlamingen. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent.

Van Grieken is tevreden, “maar we moeten nog meer ons best doen”

Tegen aanzien van onze redactie reageert Van Grieken mild tevreden, maar hij is vooral vastberaden “om nog meer ons best te doen”, aldus de Vlaams Belang-kopman. “We zijn op koers richting ons doel: dat is de grootste partij worden in 2024. Zo kunnen we het initiatiefrecht opeisen en zelf starten met de formatie van een Vlaamse Regering”.

Van Grieken wil evenwel niet op de lauweren rusten, wel integendeel. “Er is wel nog wat werk aan de winkel”, besluit Van Grieken. “De marge mag en moet nog groter, in het bijzonder als we een V-meerderheid willen aanmaken [een regering met de N-VA, red.]. Ik roep mijn collega’s bij N-VA dan ook op om evenzeer hun uiterste best te doen, zodat we in 2024 eindelijk de Vlamingen kunnen geven waar ze al decennia om vragen en stemmen: een Vlaamser en veiliger Vlaanderen waar werken terug loont. En dat kan enkel met het Vlaams Belang.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen