6.3 C
Brussel

Na afschaffing duizenden haltes wil De Lijn alweer prijzen verhogen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Nadat er zo’n 3.800 bushaltes werden afgeschaft doorheen Vlaanderen als gevolg van de vervoershervorming bij De Lijn, dreigt de vervoersmaatschappij er nu mee om opnieuw de ticketprijzen te verhogen. “Bijvoorbeeld door de tarieven te indexeren of door specifieke prijsstijgingen tijdens de spitsuren”, klinkt het in HLN bij monde van De Lijn-topvrouw Ann Schoubs.

Als het van De Lijn afhangt, wordt de ticketprijzen alweer verhoogd. “We hebben een tarievenkader gemaakt waarin dat wordt voorgesteld, maar dat is op Vlaams niveau nog niet goedgekeurd”, zegt Schoubs in HLN. “Wij hebben zelfs al de opmerking gekregen van de Inspectie van Financiën dat we onze tarieven moeten indexeren.”

Open Vld en Lydia Peeters willen autorijden duurder maken tijdens de spits en nu wil De Lijn tickets duurder maken tijdens de spits?

Nochtans is de prijsregeling voor 2023-2024 al vastgelegd door de Vlaams Regering, maar de nieuwe beheersovereenkomst geeft ook meer vrijheid aan De Lijn om zelf aanbod en prijzen te bepalen. De Lijn mag zo tickets duurder maken tijdens de spitsuren – wanneer mensen net naar hun werk moeten.

Dat is bovendien ook opmerkelijk in kader van het rekeningrijden dat bevoegd Open Vld-minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (terug) wil invoeren. Dat zou rijden met de eigen auto eveneens duurder maken tijdens de spits, waardoor bijvoorbeeld arbeiders, die gebonden zijn aan vaste uren in de fabriek, geen enkel alternatief meer hebben.

De Lijn eist nu 100 miljoen euro extra budget om géén hogere ticketprijzen in te voeren, maar daar is men niet happig op binnen de Vlaamse Regering. De opflakkerende ruzie tussen De Lijn en Lydia Peeters komt er enkele dagen na het nieuws over de bijna 4.000 geschrapte haltes. Binnen de Vlaamse Regering groeit volgens HLN de kritiek bij coalitiepartijen cd&v en N-VA ten aanzien van Open Vld. Zij vragen zich af of zo’n asociaal gepercipieerde beslissingen wel verstandig zijn 5 maanden voor de verkiezingen.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen