De federale coalitiepartijen zouden een ‘quasi-akkoord’ hebben over de krantenbedeling. Nadat FOD Economie had geadviseerd om de gesubsidieerde kranten- en magazinebedeling aan PPP en Proximy uit te besteden, wil men nu de regeling zoals ze bestaat, stopzetten. Maar dat wil daarom niet zeggen dat de 125 geplande miljoenen aan subsidies zullen worden bespaard. De PS wil namelijk inzetten op een belastingkorting voor krantenabonnees en de PS krijgt meestal haar zin binnen de paarsgroene Vivaldi-regering van premier Alexander De Croo (Open Vld).
In België wordt de krant- en tijdschriftbedeling rijkelijk betoelaagd. Zo kunnen de grote mediagroepen zoals DPG Media en Mediahuis voor een appel en een ei hun papieren producten laten leveren bij klanten thuis. Het gaat om 500.000 kranten per dag. De vorige vijfjarige concessie was goed voor 175 miljoen euro aan toelages, de volgende (2024-2028) zou goed zijn voor 125 miljoen, maar nu PPP en Proximy die zouden moeten krijgen en niet Bpost (die veel meer geld vraagt), wankelt de ganse regeling.
Bpost vraagt dubbele dan concurrent
Het was immers de FOD Economie die adviseerde dat PPP en Proximy de toelages zouden krijgen. Die zouden immers veel goedkoper werken. Zo diende PPP een dossier in waarbij het de kranten in ons land aan ongeveer 18 eurocent per exemplaar zou leveren. Bpost vraagt daarentegen 32 eurocent per krant. En nu tegen de eigen administratie ingaan om bpost en de grote krantengiganten alsnog het cadeau te geven, zo kort voor de verkiezingen, ligt gevoelig.
Belangrijk bovendien om te noteren, is dat voor de vorige concessie zowel bpost, PPP, Mediahuis als DPG Media illegale en frauduleuze marktafspraken maakten om de subsidiekoek zo voordelig mogelijk voor ieder te verdelen (in nadeel van de belastingbetaler). Het strafonderzoek hiervoor loopt nog.
Subsidie aan postbedrijven en mediagiganten wordt… fiscale aftrek?
Maar wanneer drie honden vechten om een been gaat niemand er mee gaan lopen, zo blijkt. De federale regeringspartijen zouden zijn overeenkomen om de concessie aan niemand te gunnen. Maar dat wil niet zeggen dat de 125 miljoen euro aan uitgaves verdwijnen. De PS wil het geld inzetten voor een ‘fiscale korting’ voor krantenabonnees. Zo worden de grote media-uitgeverijen nog altijd beschermd en kunnen kranten nog steeds goedkoper hun abonnees bedienen, op kosten van alle andere burgers.
Andere coalitiepartijen zijn voorstander van de afschaffing van de krantensteun, in welke vorm dan ook. Ook oppositieleider Vlaams Belang eist dit al jaren en stelt dat het gaat om concurrentievervalsing en het tegenovergestelde van een overheidskerntaak.
Lees ook:
Paniek bij bpost: miljoenensubsidie voor krantenbedeling verschuift