0.3 C
Brussel
Thuis Blog

Bpost is haast zeker krantencontract kwijt: wat nu?

De federale coalitiepartijen zouden een ‘quasi-akkoord’ hebben over de krantenbedeling. Nadat FOD Economie had geadviseerd om de gesubsidieerde kranten- en magazinebedeling aan PPP en Proximy uit te besteden, wil men nu de regeling zoals ze bestaat, stopzetten. Maar dat wil daarom niet zeggen dat de 125 geplande miljoenen aan subsidies zullen worden bespaard. De PS wil namelijk inzetten op een belastingkorting voor krantenabonnees en de PS krijgt meestal haar zin binnen de paarsgroene Vivaldi-regering van premier Alexander De Croo (Open Vld).

In België wordt de krant- en tijdschriftbedeling rijkelijk betoelaagd. Zo kunnen de grote mediagroepen zoals DPG Media en Mediahuis voor een appel en een ei hun papieren producten laten leveren bij klanten thuis. Het gaat om 500.000 kranten per dag. De vorige vijfjarige concessie was goed voor 175 miljoen euro aan toelages, de volgende (2024-2028) zou goed zijn voor 125 miljoen, maar nu PPP en Proximy die zouden moeten krijgen en niet Bpost (die veel meer geld vraagt), wankelt de ganse regeling.

Bpost vraagt dubbele dan concurrent

Het was immers de FOD Economie die adviseerde dat PPP en Proximy de toelages zouden krijgen. Die zouden immers veel goedkoper werken. Zo diende PPP een dossier in waarbij het de kranten in ons land aan ongeveer 18 eurocent per exemplaar zou leveren. Bpost vraagt daarentegen 32 eurocent per krant. En nu tegen de eigen administratie ingaan om bpost en de grote krantengiganten alsnog het cadeau te geven, zo kort voor de verkiezingen, ligt gevoelig.

Belangrijk bovendien om te noteren, is dat voor de vorige concessie zowel bpost, PPP, Mediahuis als DPG Media illegale en frauduleuze marktafspraken maakten om de subsidiekoek zo voordelig mogelijk voor ieder te verdelen (in nadeel van de belastingbetaler). Het strafonderzoek hiervoor loopt nog.

Subsidie aan postbedrijven en mediagiganten wordt… fiscale aftrek?

Maar wanneer drie honden vechten om een been gaat niemand er mee gaan lopen, zo blijkt. De federale regeringspartijen zouden zijn overeenkomen om de concessie aan niemand te gunnen. Maar dat wil niet zeggen dat de 125 miljoen euro aan uitgaves verdwijnen. De PS wil het geld inzetten voor een ‘fiscale korting’ voor krantenabonnees. Zo worden de grote media-uitgeverijen nog altijd beschermd en kunnen kranten nog steeds goedkoper hun abonnees bedienen, op kosten van alle andere burgers.

Andere coalitiepartijen zijn voorstander van de afschaffing van de krantensteun, in welke vorm dan ook. Ook oppositieleider Vlaams Belang eist dit al jaren en stelt dat het gaat om concurrentievervalsing en het tegenovergestelde van een overheidskerntaak.

Lees ook:

Paniek bij bpost: miljoenensubsidie voor krantenbedeling verschuift

België zonder standpunt maar met 170 man naar klimaattop

Op de VN-klimaatconferentie in Dubai zullen er maar liefst vijf ministers van België aanwezig zijn, dat meldt VRT NWS. Intern kon men wederom geen overeenstemming bereiken, waardoor men zonder Belgisch standpunt naar de klimaattop trekt. Wel zullen er in totaal 170 inwoners van België rondlopen, zonder duidelijk doel dus. 

De ministers kunnen geen wereldschokkende klimaatbeloften doen op de klimaattop, en op de zoveelste politieke blunder na, is dat met de aanwezigheid van federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), Brussels minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo) en Waals minister van Klimaat Philippe Henry (Ecolo) maar goed ook. Als vijfde, is ook premier Alexander De Croo (Open Vld) van de partij. In totaal nemen de ecologisten veertien kabinetsmedewerkers mee.

Op de klimaatconferenties van 2015 en 2019 kreeg dit land reeds de prijs van ‘fossil of the day’, die uitgereikt wordt door linkse klimaat-activistische ngo’s aan landen die volgens hen het minst doen in de strijd tegen klimaatverandering. Voor de groene klimaatfanatici en De Croo kwam dat hard aan.

Klimaattop belangrijk voor imago De Croo

Zeker dit jaar zal De Croo zich een dergelijk gezichtsverlies niet willen veroorloven. Vanaf 1 januari is België immers een half jaar lang voorzitter van de EU. Het is ondertussen wel duidelijk dat de premier zijn zinnen heeft gezet op internationaal aanzien. Of dat zijn partij Open Vld zal helpen bij de verkiezingen is twijfelachtig, maar de premier zelf houdt er alleszins een mooi cv aan over. Straft de kiezer de liberalen af, dan verzekerde De Croo op zijn minst een mooi postje voor zichzelf.

De ministers hopen wel een belangrijke rol te spelen tijdens de officiële onderhandelingen of door verder te lobbyen voor groene industrie, dewelke de energiefacturen de afgelopen jaren fameus de hoogte ingejaagd heeft. Klimaatbeloften proclameren in naam van België, kunnen en mogen ze alleszins niet.

Dreigingsmeldingen bij ons vervijfvoudigd sinds Hamas-aanslag

Sinds de grootschalige aanslag door Hamas in Zuid-Israël op 7 oktober zijn de terreurdreigementen bij ons vervijfvoudigd. Het gaat om 69 terreurdreigementen in dus enkele weken tijd. 39 hiervan heeft een directe link met het Israëlisch-Palestijns conflict en bijna allen zijn islamistisch van aard. Dat meldt HLN.

Op 7 oktober organiseerde Hamas een grootschalige aanslag jegens Israëlische burgerdoelwitten. Vele honderden mensen lieten het leven. De aanslag en de oorlog die volgde zorgden voor een golf van pro-Palestijnse protesten én aanslagen in Europa en bij ons. Ook het aantal terreurdreigementen ging fel omhoog. Zo wordt duidelijk dat buitenlandse conflicten in aanzienbare mate zijn geïmporteerd.

Meeste terreurdreigingen van islamistische aard

Tussen 7 oktober en 15 november 2023 waren er zo 69 terreurdreigementen in België. Dat zijn er véél meer dan in dezelfde periode in 2022 toen er 12 dreigementen werden geregistreerd. Bovendien meldt OCAD dat het gaat om “een onderschatting zijn van de realiteit”, omdat niet elke dreiging of incident gemeld wordt (het zogenaamde ‘dark number’). De meeste meldingen gaan over terreurdreigementen met messen en explosieven en in mindere mate is er ook sprake van vuurwapens en brandstichting.

Belangrijk: 39 incidenten zijn rechtstreeks gelinkt zijn aan het Israëlisch-Palestijns conflict en die zijn bijna allemaal islamistische geïnspireerd. Slechts één incident had een “lichte islamofobe” insteek. Vooral Brussel (38,5%)en Antwerpen (41%) blijken getroffen: steden met grote islamitische en joodse bevolkingsgroepen.

Op 16 oktober vond ook in Brussel een effectieve aanslag plaats, toen de Tunesische illegaal en gemelde islamist Abdeslam Lassoued met een AR-15 twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot.

Vlaams Belang wil af van straffeloosheid voor seksuele delinquenten

De man die vorig jaar zijn geslachtsdelen toonde aan een negenjarige, werd dinsdag voor deze feiten veroordeeld tot acht maanden celstraf en een geldboete. In een mededeling zegt het Vlaams Belang deze zachte aanpak onbegrijpelijk en ongehoord te vinden.

Het voorval in een ziekenhuis in Dendermonde was niet de eerste dat de man een veroordeling opliep omwille van zedenfeiten. “De procureur was om deze reden heel terecht van oordeel dat de dader deze keer een duidelijk signaal, in de vorm van een effectieve gevangenisstraf, moest worden gegeven. Maar dat signaal is er helaas dus niet gekomen”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang).

Twee weken geleden heeft het Vlaams Belang ook al haar ongenoegen en onbegrip moeten uiten over het feit dat een grootvader die jarenlang zijn twee kleindochters had misbruikt niet eens de cel in hoefde. “Keer op keer ondermijnt het gebrek aan ernstige bestraffingen in dit land het vertrouwen in Justitie”, vervolgt Bury.

Effectieve celstraffen

“Telkens opnieuw krijgen de slachtoffers de vreselijke boodschap dat hun rechten van geen tel zijn, en blijft onze maatschappij achter met delinquenten waarvan de kans heel reëel, om niet te zeggen heel groot, is dat ze zich aan nieuwe feiten zullen bezondigen.”

Daarom wil Het Vlaams Belang af van deze straffeloosheid, die volgens de partij alleen maar tot meer recidivisme leidt. “Zeker bij seksuele delinquenten, die een grote kans hebben te hervallen, moet vermeden worden dat ze ooit nog nieuwe slachtoffers kunnen maken”, besluit Bury. “Enkel effectieve celstraffen zijn op hun plaats.”

Ecolo-Groen Anderlecht wil hoofddoeken achter het gemeenteloket

0

In de gemeenteraad van Anderlecht komt schepen voor Gelijke Kansen Nadia Kammachi (Ecolo) met een opvallend voorstel: laat hoofddoeken achter het gemeenteloket toe. Ze doet dit zonder steun van de andere meerderheidspartijen, al zeggen de fractievoorzitters van Vooruit.brussels en Les Engagés er persoonlijk voor te zijn. Ook de PS en PTB/PVDA zijn naar verluidt voorstander. Dat meldt Bruzz.

“Het loket moet een afspiegeling zijn van de omringende samenleving”, zegt Nadia Kammachi van Ecolo. De politica kan zich niet vinden in de (schijn van) neutraliteit in de gemeentelijke dienstverlening. Haar fractie, die bestuurt in coalitie met de PS, Vooruit.brussels, Les Engagés en Défi, dient een motie in om het dragen van levensbeschouwelijke tekens toe te laten achter het gemeenteloket.

Dat doet Ecolo-Groen zonder vooraf het akkoord te krijgen van het schepencollege. De fractie voert de druk op via een lopende burgerinterpellatie van een groepering die hetzelfde vraagt, en trekt rechtstreeks naar de gemeenteraad. Ondanks het gebrek aan collegialiteit lijkt de slaagkans van het voorstel reëel. “Persoonlijk ben ik voor het toelaten van levensbeschouwelijke tekens”, wist fractievoorzitter Safouane Akremi (Vooruit.brussels) te vertellen in Bruzz. Ook Julien Milquet (Les Engagés) is duidelijk: “we zijn niet tegen het voorstel”.

Gemeenteloket geïslamiseerd

In 2019 zette PTB/PVDA de eerste poging tot islamisering in. Ze dienden een gelijkaardige motie in en zetten de ‘werkgroep diversiteit’ in gang, die het hoofddoekenverbod nu in twijfel trekt. Volgens Kammachi gaat die werkgroep nog een stapje verder en scharen de betrokken ambtenaren zich volledig achter de afschaffing van het verbod op levensbeschouwelijke tekens.

De doorslaggevende stem lijkt bij de PS te liggen. Daar was niemand bereikbaar voor commentaar. Naar verluidt zou hun fractievoorzitter Lotfi Mostefa de motie van Ecolo-Groen ook ondertekend hebben.

POLITICO plaatst Van Grieken op nummer zes van Europa

0

Jaarlijks stelt POLITICO een lijst op van de meest invloedrijke mensen in Europa. Deze lijst van 28 personen is opgedeeld in drie categorieën. In de ranglijst met personen die het politieke toneel herschapen, staat partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op de zesde plaats. “Opmerkelijk dat zowel Europese waarnemers als de Franstaligen in België onze strategie geloofwaardig achten, maar de Vlamingen van N-VA niet”, reageert Van Grieken.

In de rangschikking van POLITICO krijgt Van Grieken een titel toegeschreven die weinig aan de verbeelding overlaat: ‘de break-up artiest’. De wereldwijd gerenommeerde verslaggevers achten de strategie van het Vlaams Belang dan ook realistisch. “Als het Vlaams Belang van Tom Van Grieken de verkiezingen van juni 2024 wint, kan België zoals we het kennen ophouden te bestaan”, klinkt het.

De Vlaams-nationalistische partij wordt bovendien benoemd als de “sterkste politieke kracht in België”. “De sleutel tot het plan van Van Grieken is het overwinnen van bezwaren binnen de Vlaams-nationalistische partij N-VA tegen het vormen van een regering met het Vlaams Belang – het breken van een decennialange belofte van het Belgische politieke establishment om niet met uiterst rechts te regeren”, vervolgt POLITICO.

POLITICO erkent ook partners van Vlaams Belang

Opmerkelijk: op Van Grieken na, is geen enkele andere Vlaamse of zelfs Belgische politicus te vinden in de lijst. Politieke partners van het Vlaams Belang, waaronder Hongaars minister-president Viktor Orbán en Frans presidentskandidate Marine Le Pen, zijn wel prominent weergegeven in de rangschikking.

“Blijkbaar sta ik op nummer 6 in ‘The class of 2024’ volgens POLITICO Europe met de titel: The breakup artist”, klinkt het bij Van Grieken op X. “Opmerkelijk dat zowel Europese waarnemers als de Franstaligen in België onze strategie geloofwaardig achten, maar de Vlamingen van de N-VA niet.”

Verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen blijkt een totale mislukking

De verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen in Vlaanderen blijkt een totale mislukking te zijn, zo meldt de VRT. In totaal zouden slechts ongeveer vijf werkloze personen zich hebben aangemeld bij hun gemeente in de hele regio. Het systeem, dat afgelopen zomer officieel door de regering werd ingevoerd, blijkt nu een complete flop te zijn.

Momenteel zijn er in Vlaanderen ongeveer 37.000 langdurige werklozen, dat wil zeggen mensen die al twee jaar of langer geen baan hebben en dus een uitkering ontvangen. De Vlaamse regering voerde in 2021 een wet in om dergelijke werklozen verplicht gemeenschapsdienst te laten verrichten, zoals het schoonhouden van parken met de groendienst of helpen bij evenementen. Dit plan is vorige zomer ingevoerd, en lijkt nu volledig te zijn mislukt.

Van deze 37.000 werkloze Vlamingen zouden er slechts ongeveer vijf personen zich in totaal hebben aangemeld bij de gemeente om deze verplichte gemeenschapsdienst uit te voeren. “Dat zijn er veel en veel te weinig”, zegt Vlaams minister voor Werk, Innovatie, Landbouw en Economie en Sociale Economie Jo Brouns (CD&V).

VDAB

Brouns krijgt veel kritiek van andere partijen. Volgens andere politici ligt de schuld niet alleen bij de christendemocratische politicus, maar ook bij de VDAB. Deze instelling is sinds het begin zeer kritisch over de verplichte tewerkstelling van langdurige werklozen bij gemeentes. Zij hebben het recht om uitzonderingen te maken voor werklozen. Volgens hen is het niet de beste manier om mensen weer aan het werk te krijgen.

Eerder dit jaar, in mei, werd er nog gepeild bij de Vlaamse gemeentes over het verplicht tewerkstellen van werklozen. Slechts één op de zes gemeenten steunde het initiatief destijds. Het is dan ook een zeer omstreden systeem. Er werd toen benadrukt door de gemeenten dat niet alleen Vlamingen, maar ook mensen met een allochtone afkomst op de lange termijn werkloos zijn. Zes op de tien mensen van niet-Europese afkomst werken immers niet en zijn ook niet ingeschreven bij de VDAB.

Arbeidseconoom Stijn Baert: “leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is problematisch”

Gisteren was Arbeidseconoom en professor aan de Universiteit Gent Stijn Baert te gast in de afspraak. Volgens hem is discriminatie op de arbeidsmarkt op basis van leeftijd een groter probleem dan het lijkt.

“Er wordt [maatschappelijk] heel veel gesproken over discriminatie op basis van etniciteit en gender, terwijl we alle praktijktesten die wereldwijd gebeurd zijn samengevoegd hebben, 900.000 fictieve sollicitaties tussen 2005 en 2020. Je ziet dat leeftijdsdiscriminatie echt zeer problematisch is”, aldus Baert.

Stereotypen

“Als je al die praktijktesten samen neemt, dan heeft de oudere kandidaat 34 procent minder kans op een positieve reactie, dan de jongere kandidaat. We zien ook dat dat het enige verschilpunt is tussen Europa en de VS. In de VS is het beter. Daar is er minder leeftijdsdiscriminatie. […] Europa doet het duidelijk minder goed.”

Voor een deel wijdt Baert dat aan een verschil in (arbeids)cultuur en beleid omtrent het aannemen van oudere werknemers. Echter zijn er ook enkele stereotypen op te merken op het Europese continent. “Men ziet als werkgever iemand die 55 of 65 plus is als minder flexibel, minder mee met de technologie. Ook zouden ze minder goed op te leiden en duurder zijn.”

Vogelvrij

“[Dat alles] draagt bij aan een bredere maatschappelijke problematiek, waar ik mij ook heel erg aan stoor. Men spreekt vaak over racisme, maar op dit moment lijken mensen die de 55 voorbij zijn een beetje vogelvrij, zeker als ze dan nog blank en man zijn.”

“Men zegt [bijvoorbeeld] vaak: ‘Dat is een redenering van een oude witte man’. Als je hetzelfde zou zeggen over iemand die tot een andere groep behoord, bijvoorbeeld: ‘dat is nu eens geredeneerd als een persoon met een migratieachtergrond of als een vrouw’, dan zou je dat totaal niet aanvaarden”, besluit hij.

Brusselmans: “Ideologische tweespalt van N-VA is dramatisch en zelfs zielig”

Afgelopen dagen ontstond er heel wat hetze rond een evenement dat moest plaatsvinden in het stadhuis van Gent waarbij ‘Queen Nikkolah‘ als woke alternatief voor Sinterklaas naar voren geschoven werd. Dit linkse verzinsel bleek bovendien op de website van Immaterieel Erfgoed te vinden, dewelke gesubsidieerd wordt door de N-VA. “Die tweespalt van de N-VA, die begint toch echt wel dramatisch en zelfs zielig te worden”, reageert Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) voor de camera van V-NIEUWS. 

‘Queen Nikkolah’ is “een nieuwe mythe voor kinderen die de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt”. Nadat Zwarte Piet al werd geviseerd door links-progressieve activisten, is nu ook De Goedheiligman zelf aan de beurt. ‘Problematische’ oude Sinterklaasboeken mag je ook gratis inwisselen voor een woke alternatief. Dit nieuwe verzinsel is bovendien te vinden op de website van Immaterieel Erfgoed.

“De website is zelfs eigendom van de Vlaamse overheid”, stelt Brusselmans. “En het gaat veel verder, hoor. We zien vele socio-culturele verenigingen: denk aan Kif Kif, Hand in Hand tegen racisme, die gewoon allemaal gesubsidieerd worden door deze Vlaamse regering onder leiding van N-VA’er Jan Jambon. Dat is gewoon de waanzin voorbij.”

N-VA: theoretisch tegen wokeness, in de praktijk voor

“Ik heb hier vandaag de vraag ingediend aan Jan Jambon en ik hoopte ze ook deze namiddag aan hem te stellen. Maar hij stuurt Gwendolyn Rutten (Open Vld) naar voor terwijl hij zelf wel aanwezig is, omdat hij gewoon niet durft te antwoorden. Die tweespalt van de N-VA, die begint toch echt wel dramatisch en zelfs zielig te worden”, stelt het Vlaams Parlementslid vast.

In de plenaire zitting zelf weigerde de viceminister-president een antwoord ten gronde te geven op de vraag van Brusselmans. Hiermee schoof ze de parlementaire democratie terzijde door enerzijds te bepalen wat de oppositie mag vragen en anderzijds een thema dat vele Vlamingen duidelijk aanbelangt als irrelevant te beschouwen.

De Wever gelooft niet meer in eigen federale strategie

Tot voor kort vielen de woorden “minikabinet” en “confederalisme” met de regelmaat van de klok uit de mond van partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA). In een interview met Trends magazine is hij duidelijk het geloof in de eigen, bij voorbaat getorpedeerde, strategie verloren. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden”, spreekt hij hetgeen waar hij jaren lang aan vasthield tegen.

Dat een confederaal België onwerkbaar is, blijkt reeds lang uit de houding van alle politieke partijen ten zuiden van de taalgrens. Allen gaven ze aan hier niet voor open te staan. Ook de gedoodverfde federale coalitiepartner van de N-VA, PS, herhaalde dit bij monde van voorzitter Paul Magnette in september. “Voor ons is de sociale zekerheid de lijm die België samenhoudt, en we zullen niet raken aan de sociale zekerheid. We zullen nooit een partner zijn in dit soort discussies”, klonk het.

Volgens De Wever zal de PS geen partner vormen voor het herstellen van de schade die Vivaldi gecreëerd heeft. “Je kunt in dit land geen federale regering meer maken die onze welvaart kan redden”, klinkt het in Trends. Ook in MR ziet hij geen compagnon de route voor een institutionele hervorming, gezien deze steeds “zal vasthouden aan België”.

Niet de eerste bocht van De Wever

Nu zijn paringsdans met PS vruchteloos blijkt, zet De Wever de deur open voor een samenwerking met het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Als de N-VA en het Vlaams Belang samen incontournable zijn in het Vlaams Parlement, geeft ons dat een hefboom om federaal zaken te doen”, aldus de N-VA-voorzitter in Trends.

Ook vorig jaar maakte De Wever een soortgelijke U-bocht in het energiedossier. Hij dreigde met een “constitutionele atoombom” om zo de nucleaire bevoegdheden over te dragen aan de regio’s. Uiteindelijk is dit er niet van gekomen.

Of de federale strategie van de N-VA hiermee definitief hertekend is, zal nog moeten blijken.