18.7 C
Brussel

ID-partijleiders verzamelen in Brussel na verkiezingsoverwinning

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De partijleiders uit de Identiteit & Democratie-groep (I&D) in het Europees Parlement verzamelden in Brussel om hun verkiezingsoverwinning te vieren. Het rechts-nationalistisch verbond ging er sterk op vooruit bij de afgelopen verkiezingen. Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was aanwezig.

De grote winnaars van de Europese Parlementsverkiezingen zakten woensdag af naar Brussel. Geert Wilders, die met zijn PVV maar liefst acht keer zo veel zetels haalde in vergelijking met de vorige verkiezingen, was van de partij. Ook Marine Le Pen was aanwezig. Haar Rassemblement National (RN) werd veruit de grootste in Frankrijk.

Ook Tom Van Grieken schoof mee aan tafel. “Wat een geweldige ontmoeting”, reageerde hij op sociale media. Zijn Vlaams Belang was de grote winnaar van de Europese Parlementsverkiezingen in ons land. De Vlaams-nationalistische partij werd de grootste en ontving meer dan een miljoen stemmen.

De Oostenrijkse FPÖ deed het eveneens zeer goed. De partij werd de grootste in hun land, met meer dan een vierde van de stemmen. Zo goed als alle andere politieke spelers verloren zetels, terwijl de nationalisten er 3 wonnen. “Onze groep staat sterker dan ooit”, zei Van Grieken nog.

I&D-partijleiders bespreken de toekomst

De Identiteit & Democratie-groep – die rechts-nationalistische partijen doorheen de EU verenigt – gaat er logischerwijs ook sterk op vooruit. Met de momenteel actieve leden winnen ze 9 zetels, naar 58 zetels in totaal. Maar die winst kan nog groter worden als andere partijen zich aansluiten, en dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook gebeuren.

De klinkende verkiezingsoverwinning moet de weg vrijmaken voor een breed rechts verzet tegen de links-progressieve krachten in het Europees Parlement, volgens Italiaans lid Lega. Waarschijnlijk sluit ook de Portugese partij Chega zich aan bij I&D. Wat er met de Duitse delegatie van Alternative für Deutschland (AfD) zal gebeuren, is nog onduidelijk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Van Grieken (@vangriekentom)

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen