21.4 C
Brussel

Ruim een miljoen stemmen: VB grootste partij van het land in EP

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De verkiezingen zijn afgelopen. Terwijl de N-VA tegen de verwachtingen en peilingen in minder verloor dan verwacht, heeft het Vlaams Belang toch de eerste podiumplaats veroverd in het Europees Parlement (EP) met ruim meer dan een miljoen van de Vlaamse stemmen. En er moeten in het Nederlandstalig kiescollege nog stemmen bijkomen.

In het Nederlands kiescollege voor het EP boekt het Vlaams Belang zo een winst van 3,86 procentpunt met een totaal resultaat van 22,93% of een slordige 1.035.000 stemmen. Deze Europese verkiezingen waren de eerste met stemgerechtigde 16- en 17-jarigen.

1 miljoen VB-stemmen in Vlaanderen en Le Pen forceert nieuwe Franse parlementsverkiezingen met monsterscore in EP

Daarmee wordt Tom Vandendriessche een van de grote stemkampioenen in het land. Vandendriessche was Europees lijsttrekker voor het Vlaams Belang en haalt circa 310.000 voorkeurstemmen binnen – terwijl de laatste stemmen nog moeten geteld worden.

“Het zal tot de laatste stem spannend blijven”, tweette Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken rond middernacht. “1.000.000 stemmen [en] evenveel zetels als de N-VA in het Vlaams Parlement.” Hetzelfde geldt nu voor het EP. Zowel de N-VA als het Vlaams Belang zullen 3 Europese Parlementszetels opnemen, hoewel N-VA ook Europees verliest – met 0,35 procentpunt – en het Vlaams Belang 3,86 procentpunt Europees flink wint.

Ook elders in Europa staan de fractiegenoten van het Vlaams Belang op winst: het Rassemblement National van Marine Le Pen haalt maar liefst 30 EP-zetels binnen, 12 extra in vergelijking met 5 jaar geleden. Dat is tevens twee maal zoveel als de partij van zittend president Emmanuel Macron, die gedwongen is om nieuwe Franse parlementsverkiezingen uit te roepen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen