21.4 C
Brussel

Le Pen dubbel zoveel stemmen dan Macron bij Europese verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De rechtse partij van Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), heeft bij de Europese verkiezingen een overtuigende overwinning behaald met 31,47 procent van de stemmen. Dat is ruim twee keer zoveel als de 14,56 procent van Valérie Hayer die het kamp van president Emmanuel Macron vertegenwoordigt. Dat meldt Le Monde.

De officiële einduitslagen tonen dat RN zelfs beter presteerde dan de exitpolls, die 30 procent voorspelden. Marion Maréchal, een nicht van Le Pen, vertegenwoordigde de rechtse conservatieve partij Reconquête van Éric Zemmour en behaalde 5,46 procent. Frankrijk kiest in totaal 81 van de 720 Europarlementariërs.

Andere partijen deden het beduidend minder goed. De Socialistische Partij (PS) onder Raphaël Glucksmann kreeg 13,83 procent van de stemmen, terwijl de extreemlinkse La France insoumise (LFI) met Manon Aubry 9,87 procent behaalde. François-Xavier Bellamy van de centrumrechtse Les Républicains (LR) kreeg 7,24 procent, en de groene partij van de Ecologistes onder leiding van Marie Toussaint behaalde 5,5 procent.

Naar aanleiding van het verlies van zijn partij Renaissance en de grote winst van Rassemblement National, heeft Macron besloten het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Jordan Bardella, de kandidaat van RN voor de Europese verkiezingen, zou zich dan als kandidaat-premier van Frankrijk opwerpen. Marine Le Pen verklaarde dat haar partij klaar staat “om Frankrijk weer tot leven te wekken”.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen