16.4 C
Brussel

‘De Stemming’: migratie blijft een heet hangijzer in Vlaanderen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit de VRT-peiling en het rapport genaamd ‘De Stemming’, blijkt dat migratie nog steeds één van de belangrijkste thema’s is in de Belgische politiek. Het onderwerp komt vaak terug in het publieke debat en is een belangrijke bron van zorg en onrust onder de bevolking. “Migratie kent een stevige comeback in 2023 (van 11% naar 18%), ook in 2022 scoorde het al hoger dan in 2021″. Dat staat te lezen in het rapport. Milieu zakt dan weer weg.

Migratie blijft een ‘hot topic’. Dat wordt volgens het onderzoek van de VRT, De Standaard, de UA en de VUB onder andere versterkt door de economische onzekerheden die er het laatste jaar heersen.

Uit de ondervraging blijkt verder dat mensen aanvoelen dat massamigratie het land overspoelt. Mensen vinden ook dat migratie een negatieve impact heeft op de hoeveelheid beschikbare jobs en druk uitoefent op de sociale zekerheid. En de Paleizenstraat-affaire legde tot slot een inefficiënt beleid bloot rond immigratie, zo vindt de doorsnee burger.

Klimaat moet inboeten tegenover migratie

Partijen zoals Vooruit willen op deze migratie-themakar springen, zo bleek eerder deze week. Met nieuwe voorstellen wil de regeringspartij zich ‘flinkser’ opstellen, maar het Vlaams Belang beantwoorde deze socialistische positiewissel met scepticisme. De socialisten zouden met hun decennia aan bestuursdeelnames net de architecten zijn van het open-grenzen-beleid.

En zoals het thema migratie vooralsnog vooral een Vlaams Belang-thema is, is het onderwerp klimaat vooral iets van Groen. Maar uit het VRT-rapport blijkt verder dat dit thema wegdeemstert uit de aandacht van de kiezer.

Wordt vervolgd.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen