22.2 C
Brussel

Ontruiming kraakpand Paleizenstraat ontaardt in chaos

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een kleine 1.000 migranten verbleven tot voor kort in het kraakpand in de Brusselse Paleizenstraat. Onder hen tal van asielzoekers, maar ook illegalen. Na enkele maanden werd het pand deze week eindelijk ontruimd, maar de afhandeling draaide in de soep. 163 alleenstaande mannen werden zo op een bus gezet richting het Vlaamse Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw), alwaar er (te weinig) kamers voor hen werden geboekt in een IBIS-hotel zonder verdere ondersteuning of voedselvoorziening. Oppositiepartij Vlaams Belang noemt de zaak “even chaotisch als het asielbeleid zelf”.

Het kraakpand in de Paleizenstraat, alwaar honderden illegalen en asielzoekers clandestien verbleven, is ontruimd. Die verbleven aldaar omdat de maar liefst 36.000 beschikbare asielopvangplaatsen bomvol zitten. Twee bussen brachten de oorspronkelijke bewoners van het kraakpand weg, maar een grote groep anderen bleven achter op straat om te protesteren. Zij stookten onrust en riepen leuzen als “fuck you, Belgium!”

De federale en Brusselse overheid wijzen naar elkaar inzake verantwoordelijkheden. Tot overmaat van ramp heeft de Brusselse PS-regering 163 van de mannen holderdebolder overgebracht naar Ruisbroek, om de groep in een Ibis-hotel te stoppen. Etensvoorzieningen bleken niet eens geregeld, er waren te weinig kamers geboekt en de lokale burgermeester werd pas laat ingelicht.

Eerst amper 30 kamers gereserveerd in Ibis na ontruiming paleizenstraat

“Er werden eerst 30 kamers gereserveerd”, zo zei burgemeester Jan Desmeth (N-VA) aan Het Laatste Nieuws. “Doe dat maal drie en dan kom je maar uit aan 90 mensen, terwijl er 163 werden afgezet. Het hotel heeft dan extra kamers vrijgemaakt. Maar dat was eerder om aan te geven hoe chaotisch men dat in Brussel heeft georganiseerd. [V]oor het avondeten en ontbijt deden er zich nog problemen voor. Uiteindelijk hebben we dat wel allemaal nog kunnen regelen via een Brusselse organisatie. Dat zal bovendien ook de komende dagen zo zijn. Woensdagnacht is alles […] nog heel rustig en gemoedelijk verlopen […].”

En oppositiepartij Vlaams Belang vreest dat deze ‘oplossing’ herhaald zal worden. “Zolang er geen radicale ommezwaai wordt gemaakt in het beleid, zullen we met deze onmenselijke omstandigheden blijven geconfronteerd worden”, reageert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang). “Deze ontruiming is alvast even chaotisch als het asielbeleid zelf.”

Hoe het verder zal moeten met de grote groep migranten in Ruisbroek is niet duidelijk, want een plan na februari is er nog niet.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen