14.3 C
Brussel

Vlaams Belang alweer grootste partij in VRT-peiling

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op basis van de nieuwste peiling van de VRT en De Standaard wordt het Vlaams Belang de grootste partij. Dat is in lijn met andere recente peilingen. Moesten het vandaag verkiezingen zijn, zou bijna 25% van de Vlamingen kiezen voor de nationalisten van voorzitter Tom Van Grieken. Grote verliezer is Groen met amper 7,9% van de gepeilde stemmen. Ook Open Vld en cd&v duiken onder de symbolische grens van 10%. Toch blijft Van Grieken “met de voetjes op de grond”, zo zegt hij aan V-NIEUWS.

Volgens ‘De Stemming’ – een onderzoek van de VRT en De Standaard in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit van Brussel – stemt de Vlaming uitgesproken pro-Vlaams en rechts. Dit met 24,6% voor het Vlaams Belang en 21% voor de N-VA. Dat is opgeteld 3,5 procentenpunt meer voor de V-partijen dan in 2019 toen het Vlaams Belang met 18,5% en N-VA met 25% 6 zetels te kort hadden voor een meerderheid. Het verschil is wellicht voldoende om een V-meerderheid te kunnen vormen in 2024.

De resultaten van de peiling zijn voor de andere partijen evenwel beduidend minder rooskleurig. De socialisten van Vooruit doen het nog het best met 16,9%. De rest moet met een flinke afstand volgen. De extreemlinkse PVDA steekt de overige ’tradipartijen’ voorbij met 9,5%. Open Vld haalt een schamele 9,3% en cd&v 9,2%. Dit ondanks of dankzij de heruitvindingspogingen onder cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Groen is de rode lantaarn met 7,9%. Voor de ecologisten is de kiesdrempel dus in zicht.

Lees verder onder de grafiek:

“Voetjes op de grond”

Voor V-NIEUWS reageert Van Grieken in ieder geval niet overmoedig. De Vlaams Belang-voorzitter ziet nog altijd veel werk. “We blijven met de voetjes op de grond”, zo zei hij vrijdag. “Omdat het – niettemin het een goeie peiling is – maar een peiling is. Het is nog een jaar tot de verkiezingen en het is pas met de verkiezingen dat de prijzen worden uitgedeeld. Met deze peiling tanken we moed, maar we gaan nog alles uit de kast moeten halen.”

Wel is Van Grieken mild enthousiast over de mathematische mogelijkheid tot een V-meerderheid. Dat is een zetelmeerderheid op Vlaams niveau met de V-partijen van het Vlaams Belang en N-VA. In 2019 kwam die coalitie zes zetels te kort, maar met deze cijfers zou er allicht een nipte meerderheid zijn.

Maar “we zouden graag een beetje meer marge hebben”, aldus nog Van Grieken. “Iedereen moet aan de kar trekken om zoveel mogelijk kiezers te overtuigen om op ons te stemmen en ik hoop dat de N-VA hetzelfde doet, want zij moeten ook een tandje durven bijsteken.”

BRON:VRT
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen