15.7 C
Brussel

Regeringspartij Vooruit lanceert ‘flinkse’ voorstellen migratie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vooruit lanceerde donderdag een plan om asiel en migratie aan te pakken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Zo wil de socialistische partij onder meer aansturen op een verstrenging van de gezinshereniging en wil ze dat nieuwkomers alleen nog overheidssteun krijgen indien ze een integratietraject volgen. Het Vlaams Belang reageert sceptisch. ‘Vooruit zit toch in de regering?’, luidt de grote vraag.

Omtrent het onderwerp asiel en migratie lijkt Vooruit een nieuwe richting in te slaan. Voorzitter Conner Rousseau wil bij het begin van zijn tweede ambtstermijn, die in juni start, namelijk enkele interne hervormingen doorvoeren. Naast de controversiële voorstellen omtrent werk en kinderopvang wil Rousseau nu ook asiel en migratie onder handen nemen.

De theorie van Vooruit op papier

Dat is op zich opmerkelijk, gezien Vooruit al enige jaren mee aan de knoppen zit in de federale regering. Rousseau wil evenwel naar eigen zeggen een streng, maar rechtvaardig migratiebeleid voeren. Ongecontroleerde migratie, met mensenhandel, uitbuiting en illegale tewerkstelling als gevolg, richt volgens hem tenslotte veel schade aan. “Die moderne slavernij is niet alleen onmenselijk, het ondergraaft onze sociale zekerheid en zet druk op onze laagste lonen”, zo staat te lezen in de partijnota.

Voor migranten die recht hebben op verblijf wil Vooruit ook strengere regels. Zo mogen nieuwkomers van de partij geen leefloon meer krijgen gedurende de eerste drie jaar. Wel zou er ‘integratiesteun’ in de plaats komen. Verder wil Rousseau de voorwaarden voor gezinshereniging verstrengen door ook deze nieuwkomers verplichtingen op te leggen en wil hij landen die niet willen meewerken aan de repatriëring van uitgeprocedeerde illegalen onder diplomatiek druk zetten. Asielzoekers, afkomstig uit een lijst met veilige landen, zouden meteen geweigerd worden.

Goede ideeën, slechte uitvoering

Maar met uitzondering van Michel I, maken de socialisten van Vooruit al sinds 1988 deel uit van de federale regering. De nieuwe richting van de partij is dan ook opmerkelijk te noemen, gezien ze aan de wieg stond van het huidige open-grenzen-beleid. En zowel de Snel-Belg-wet, als de massale regularisatierondes van illegalen werden onder de paars-groene regering van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) uitgevoerd, met de socialisten dus.

Voor Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) is het dan ook duidelijk dat de socialisten hun retoriek aangepast hebben aan het succes van het Vlaams Belang. “De rol van papegaai ligt hem beter dan die van konijn”, stelt ze op Twitter. “Zoals ik in De Zondag onlangs stelde: Rousseau praat ons na, maar handelt er in de regering helaas niet naar.”

Voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken is eveneens onmals voor Rousseau en zijn partij. Hoewel hij de ideeën van Vooruit veelal goed vindt, lijkt de beoogde uitvoering veel aan de verbeelding over te laten, zo vindt Van Grieken.

“Geen leeflonen de eerste 3 jaar: Goed idee”, stelt Van Grieken. “Maar ze schaffen niets af, ze noemen ‘leeflonen’ gewoon ‘integratiesteun’.” Ook heeft Van Grieken kritiek op het voorstel om mensen uit veilige landen onmiddellijk te weigeren. “Goed idee, maar deze regering heeft zonet nog [de] lijst veilige landen ingekort in plaats van uitgebreid. En erg lang was die niet.”

Lees ook:

Pas: “Wie voor Rousseau stemt, krijgt de PS”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen