16.9 C
Brussel

43% van de gevangenen in België is allochtoon

Gepubliceerd:

- Advertisement -

België kampt met ernstige overbevolking in de gevangenissen, blijkt uit recente statistieken van de Raad van Europa. 43% van de gevangenen in België is allochtoon, aldus HLN. Senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang) uit zijn zorgen over de situatie: “De Belgische gevangenispopulatie is illustratief voor het beleid. 43% van de gedetineerden zijn buitenlanders. Europees gemiddelde: 16%.”

Opvallend is dat in België een hoog percentage van de gevangenen buitenlanders zijn, namelijk 43 procent, terwijl het Europese gemiddelde op 16 procent ligt. ‘Het Gevangeniswezen’ erkent de stijgende tendens en wijst op verschillende factoren die hieraan bijdragen zoals uitgestelde straffen van uit de coronaperiode.

Daarnaast speelt het hoge aantal veroordelingen en personen in voorhechtenis als gevolg van de SKY-ECC dossiers een belangrijke rol. Deze problemen komen bovenop de chronische overbevolking waarmee Belgische gevangenissen al decennia te maken hebben.

“De Belgische gevangenispopulatie is illustratief voor het beleid”

Eerder al bleek dat de federale politie van België meer dan een kwart van haar tijd aan drugsonderzoeken besteedt, wat resulteert in verwaarlozing van andere dossiers. De focus op drugs is de afgelopen jaren sterk toegenomen, met drugsonderzoeken die nu ongeveer 26% van de totale onderzoekscapaciteit uitmaken.

Bob De Brabandere tweette over het voorval: “De Belgische gevangenispopulatie is illustratief voor het beleid. Meer dan de helft zit er voor drugs. Europees gemiddelde: 19%. 43% van de gedetineerden zijn buitenlanders. Europees gemiddelde: 16%.”

Lees ook: 

30 maanden cel voor moslim man die relatie had met minderjarig meisje

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen