20.6 C
Brussel

Justitie maakt zich op voor nieuw monsterproces rond internationale drugsbende

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Luikse politie heeft acht personen opgepakt die verdacht worden van internationale drugshandel. Dat schrijft BELGA. Elf huiszoekingen in Elsene, Luik, Ans, Grâce-Hollogne en Antwerpen hebben een handvuurwapen, vijf kilogram cocaïne en 30.000 euro opgeleverd. Ook in Duitsland werd een verdachte gearresteerd.

Het dossier maakt deel uit van een onderzoek naar de Italiaanse maffiabende ‘ndrangheta en is al enkele jaren aan de gang. “In 2015 lanceerde de Guardia di Finanza in Catanzaro de operatie Gentleman, die leidde tot de aanhouding van 33 leden van een maffiaclan”, klinkt het bij het federaal parket via BELGA. “Het Italiaanse onderzoek bracht een omvangrijke drugshandel aan het licht, van onder andere cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Het hoofd van de clan kon in Frankfurt worden opgepakt, nadat hij drie jaar op de vlucht was geweest.”

In drie jaar tijd zou de man een logistieke basis uitgebouwd hebben om de drughandel vanuit België naar Zuid-Italië te organiseren. Het Belgische gerecht kreeg in november 2020 te horen dat enkele verdachten zich in de regio Luik zou ophouden en ging daarop over tot actie.

Internationale samenwerking

“Het onderzoek werd gevoerd door de FGP (Federale Gerechtelijke Politie, red.) Luik, in samenwerking met hun Italiaanse collega’s in Catanzaro en hun Duitse collega’s in Frankfurt, en heeft het mogelijke bestaan in België aan het licht gebracht van extractiecellen, cellen die belast zijn met het wegnemen van goederen die bijvoorbeeld clandestien naar een haven worden vervoerd”, vervolgt het federaal parket via BELGA.

“De cellen waren actief in onder andere Odessa in Oekraïne, Spanje, Zweden en Noorwegen, maar ook in België en Nederland. Na de kraak van het versleutelde SKY ECC-netwerk kon de politie een massa aan informatie achterhalen over de criminele organisatie.”

Wereldwijd bijna 150 verdachten opgepakt

Toen het federaal parket in juni 2021 in de regio Antwerpen een cocaïne-extractielaboratorium ontdekte en overging tot de ontmanteling ervan, bleek het laboratorium verband te houden met dezelfde criminele organisatie. “Tot dusver zijn in Italië, België, Duitsland, Zweden en Oekraïne verscheidene personen aangehouden die banden hebben met de betrokken criminele organisatie, en zijn in Europa en Zuid-Amerika honderden kilo’s cocaïne in beslag genomen”, klinkt het nog.

Een maand geleden vond ook al een internationale gerechtelijke actie plaats tegen de ‘ndrangheta. Daarbij werden in België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Slovenië, Roemenië, Brazilië en Panama in totaal bijna 150 verdachten opgepakt. In België pakten speurders toen dertien personen op.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen