14.3 C
Brussel

Kwart van werk federale politie betreft drugszaken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Meer dan een kwart van het werk van de federale politie draait om drugs. Dat schrijft De Tijd. Nog nooit moest de federale politie zoveel tijd spenderen aan drugsonderzoeken. Noodgedwongen moeten andere dossiers blijven liggen.

Onderzoeken naar de handel in illegale drugs zoals cocaïne, xtc, cannabis en hasj eisen elk jaar een groter deel van de onderzoekscapaciteit van de federale politie. Vorig jaar werden maar liefst 723.000 werkuren gespendeerd aan drugsonderzoeken. Dat omvat ongeveer 26% van de totale onderzoekscapaciteit. Vijf jaar geleden ging het nog maar over 12 procent van de tijd. Dit alles blijkt uit het jongste jaarverslag van de federale politie.

“Hoewel drugsonderzoeken veel inzet vragen, blijven we aandacht hebben voor andere dossiers”, zegt woordvoerster van de federale politie An Berger aan De Tijd. “We hebben vorig jaar een aantal zware corruptiedossiers gedraaid, waaronder Qatargate.”

Encrochat

De belangrijkste verklaring voor de groeiende focus op drugscriminaliteit is de kraak van het versleutelde communicatienetwerk Encrochat van Sky ECC in 2021. Deze berichtendienst werd namelijk gebruikt door criminelen om in het geheim met elkaar te communiceren.

De kraak van Encrochat leverde tot nu toe 110 nieuwe dossiers, 520 arrestaties en de inbeslagname van meer dan 30 miljoen euro op. De arrestaties hebben een grote impact op de Belgische gevangenissen. De nieuwe focus op drugscriminaliteit heeft geleid tot een forse toename van Nederlanders en Albanezen in de cel.

Europese samenwerking

De Belgische aandacht voor drugscriminaliteit is groot in vergelijking met die van andere Europese landen. Met 457 geregistreerde drugsdelicten per 100.000 inwoners staat België op de zesde plaats van de Europese statistiekdienst Eurostat.

Ook vond er een intensivering van Europese samenwerking inzake drugsbestrijding plaats. Vooral de samenwerking met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Luxemburg kreeg een nieuwe impuls met acties tegen doperunners op de autosnelwegen. Daardoor explodeerde de inbeslagname van drugs. Waar het vroeger over kleine hoeveelheden ging, legden de speurders vorig jaar beslag op meer dan 60 kilo cocaïne, ruim 780.000 xtc-pillen en 56 kilo hasj.

BRON:De Tijd
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen