5.8 C
Brussel

Zetelmeerderheid Vlaams Belang en N-VA alsmaar zekerder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De peiling van gisteren bevestigt nogmaals de koppositie van het Vlaams Belang. Reeds voor de negende peiling op rij staat de Vlaams-nationalistische partij van Tom Van Grieken helemaal bovenaan. Bovendien genieten beide Vlaams-nationalistische peilingen een zetelmeerderheid in het Vlaams Parlement. Het ziet er niet naar uit dat deze nog weggesnoept zal kunnen worden. 

Indien de peiling van gisteren zich in juni komend jaar omzet in realiteit, zullen het Vlaams Belang met 27,5 procent en de N-VA met 21,7 procent samen een zetelmeerderheid weten te verzilveren in het Vlaams Parlement. Andere partijen zullen dus niet nodig zijn voor het vormen van een coalitie waarbij de partij van voorzitter Van Grieken als eerste aan zet is voor de onderhandelingen.

De Vlaams-nationalistische partijen zouden volgens datawerk van Filip Van Laenen samen 64 zetels bekleden in het Parlement. Het Vlaams Parlement telt in totaal 124 zetels, waarvan 118 leden verkozen worden in het Vlaams Gewest en de andere zijn afkomstig zijn uit het kiesgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Met de verkiezingen van 2019 behaalden het Vlaams Belang en de N-VA samen 58 zetels. Samen gaan ze er dus zes zetels op vooruit. Het Vlaams Belang zou 36 Vlaamse volksvertegenwoordigers leveren en de N-VA 28.

Zetelmeerderheid kan zelfs groter

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat het overschot van twee zetels voor de V-meerderheid groter wordt. Met het vertrek van Conner Rousseau als kopman bij Vooruit na verscheidene schandalen, krijgt de partij een heuse klap te verwerken. Van 16-17 procent zakken de Vlaamse socialisten naar 13,2 procent. Een verlies dat bovendien niet naar de extreemlinkse partijen gaat.

Bovendien is de Open Vld voor het eerst onder de kiesdrempel gevallen in een provincie. Vanuit Antwerpen, dan nog de provincie van voorzitter Tom Ongena, zou er dus geen enkele zetel geleverd worden. De kiezer lust hen rauw en het verdere liberale verval lijkt ingezet. Ook is het niet onwaarschijnlijk dat Groen in West-Vlaanderen, door een gebrek aan sterke figuren, uitvalt. In Limburg zou dat ook het geval zijn: daar raakt Groen niet boven de de facto-kiesdrempel.

De Vlaams-nationalstische meerderheid in het Vlaams Parlement lijkt dus alsmaar zekerder, met zicht op verdere versteviging.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen