9.7 C
Brussel

Vlaams Belang verplettert andere partijen in nieuwste peiling

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het Vlaams Belang van kopman Tom Van Grieken zelfs de monsterscore van de PVV in Nederland verbeteren. Het Vlaams Belang zou immers elke andere partij ver achter zich laten met een gepeild percentage van 27,5%. Dat blijkt uit data van GvA en Het Nieuwsblad. Het is inmiddels de negende peiling op een rij waarin het Vlaams Belang de grootste partij van het land blijkt.

Het Vlaams Belang leidt al maanden en zelfs jaren de peilingen, maar vergroot nu de kloof met andere partijen fel. Van Griekens formatie scoort zo bijna een volle 10 procentpunt meer dan met zijn overwinning in 2019. De dichtstbijzijnde partij is de N-VA met een gepeilde 21,3%. Dat is ruim voldoende voor een zetelmeerderheid voor de V-partijen in 2024 en meteen één van de grootste gezamenlijke scores voor Vlaams-nationalisten ooit.

Het is zelfs amper een procentpunt verwijderd van een gezamenlijke absolute meerderheid in (gepeilde) stemmen. Dat is ongezien en het politiek belang hiervan is moeilijk te overschatten.

Systeempartijen op Intensieve Zorgen

Minder goed nieuws is er voor de systeempartijen. Daarbij valt de zwakke score van Vooruit op, na jarenlange winst in de peilingen onder leiding van de gevallen Conner Rousseau. Terwijl de Vlaamse socialisten enkele maanden geleden nog 16-17% peilde, zakt de rode partij tot 13,2% nu. Opmerkelijk: dit is min of meer hetzelfde resultaat als de interne peiling die Vooruit liet uitvoeren die mee het lot van Rousseau zou hebben bezegeld.

Hierna volgt de rest. Cd&v doet het relatief nog het beste van de systeempartijen met 12,9%, al is dat nog altijd een pak minder dan de partij haalde in 2019 toen de christendemocraten 15,4% scoorden. Het enige wat voorzitter Sammy Mahdi kan doen, zo lijkt het, is het bloeden stoppen. De wonde genezen lukt niet. Een en ander zal echter te maken hebben met het feit dat cd&v het minst te lijden had onder interne schandalen, ruzie en malaise.

Dit in sterke tegenstelling tot Open Vld. Die partij ligt al maanden in open ruzie, met een opgestapte voorzitter Egbert Lachaert, ouvertures van tal van kopstukken naar het inmiddels opgeborgen LDD, liberale kopstukken die de nationale politiek verlaten (om dan terug te keren als ze een ministerpost krijgen zoals huidig minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten). De kiezer lust dit blauw opportunisme duidelijk niet en straft de liberalen af met nog een schamele 8,7% van de stemmen op overschot. Dat was nog 13,13% in 2019.

Extreemlinks lijkt niet te kunnen profiteren van teloorgang Vooruit

PVDA lijkt amper te profiteren van de teloorgang van Vooruit. De communisten halen 8,5%. Dat is beter dan in 2019, maar in feite slechter dan de laatste grote peiling (van DPG-Media) waar de extreemlinkse formatie nog 9,5% scoorde.

Helemaal in de dieperik echter gaat Groen. Daar wordt elke eerste en tweede lijstpositie een strijdplaats in 2024, zo lijkt het. Met een gepeilde en bijzonder povere score van 6,9% is het waarschijnlijk dat de partij in één of meerdere kieskringen geen verkozenen meer zal hebben. Dat betekent dat die zetels worden verdeeld over de rest van ‘de pot’, en dat is door de methode-D’Hondt in het voordeel van de V-zetelmeerderheid.

Opmerkelijk: Tom Van Grieken haalt – wanneer gevraagd wie premier moet worden – de top 3, na respectievelijk Bart De Wever (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld). Voormalige favoriet Conner Rousseau zakt helemaal weg in de rangschikking.

De peiling werd afgenomen tussen 23 en 28 november en heeft een foutenmarge van 3,02%.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen