5.8 C
Brussel

Vlaams Belang steekt 26%-grens voorbij in Limburg

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wordt de absolute politieke marktleider in de Limburgse provincie. Dat mag blijken uit een peiling die HBvL liet afnemen. De formatie van Chris Janssens zou maar liefst meer dan 26% van de kiezers overtuigen. Op ruime afstand volgt de N-VA van Zuhal Demir met 21,3%. Groen duikt onder de de facto kiesdrempel in de provincie voor beide parlementen, Open Vld haalt geen zetels meer in de Kamer.

De politieke aardverschuiving die Het Nieuwsblad peilde nationaal blijkt zich niet in geringe mate door te zetten in de Limburgse provincie. Het Vlaams Belang laat iedereen er met verstomming achter met meer dan een kwart van de stemmen: 26,2% om precies te zijn. Enkele systeempartijen halen de de facto kiesdrempel niet.

Groen verdwijnt uit Limburg

Relatief goed – vooral gezien het enorm zwakke resultaat nationaal – doet Vooruit het nog met 14,4%. Nationaal duikelde de formatie van oud-voorzitter Conner Rousseau al richting de 13%, komende van 16-17%. Cd&v doet het nog iets beter met een 16,2%. PVDA kruipt net boven de de facto kiesdrempel voor de Kamer (8,33%) met en gepeilde score van 8,7%.

Slechter doen het evenwel Open Vld (7,2%) en Groen, dat een al helemaal desastreus resultaat peilt met amper 5,3%. Open Vld haalt daarmee in Limburg enkel een verkozene in het Vlaams Parlement en Groen noch in de Kamer, noch in het Vlaams Parlement.

Lees ook:

Vlaams Belang verplettert andere partijen in nieuwste peiling

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen