11.5 C
Brussel

“De Vlaming gelooft wel in democratie, maar niet dat België democratisch is”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Hoewel 80 procent van de burgers gelooft in de democratie, erkennen ze dat België geen echte democratie is en hebben ze daar volkomen gelijk in.” Dat verklaarde partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken donderdagavond in Terzake. In de uitzending werd er gediscussieerd over ‘De Stemming’, een onderzoek van de VRT, De Standaard, VUB en de Universiteit Antwerpen. Hierbij werden burgers ondervraagd over hun geloof in onze Belgische democratie, en dat geloof blijkt bijzonder laag. 

Het geloof in het democratisch gehalte van België is bijzonder klein. Gemiddeld geeft de Vlaming een 5,2 op 10 wanneer gevraagd hoe democratisch het beleid in dit land nog is. “Dit fenomeen is alomtegenwoordig en heeft betrekking op een algemeen probleem met de democratie”, vond ook Dorian de Meeûs, hoofdredacteur bij La Libre Belgique in Terzake. De “mensen hebben vaak het gevoel dat politici geen oplossingen hebben.”

België een democratie? “Ik roep iedereen op, en journalisten in het bijzonder, om de macht wat meer te wantrouwen”

Van Grieken beaamde die analyse in het VRT-programma. “We zitten met een generatie politici die aan de macht zijn en die het omgekeerde doet wat ze beloven”, aldus de Vlaams Belang-kopman. “Volgens mij is een sterke leider diegene die doet wat hij aan de kiezers beloofd heeft, en ik denk dat de kiezers dat in 2024 verdienen.”

Dat wil daarom niet zeggen dat de Vlaming anti-democratisch is, integendeel. “Ik geloof dat 80% van de ondervraagden gelooft in democratie als de beste beleidsvorm”, aldus nog Van Grieken. “Ze stellen alleen vast dat België geen democratie is, en ze hebben gelijk.”

“Ik roep iedereen op en misschien wel journalisten in het bijzonder om de macht wat meer te wantrouwen”. Want, zo besluit Van Grieken, “Open Vld is bijna 25 jaar aan de macht, de N-VA bijna 20 jaar en het land wordt er maar niet beter op. Ik zou zo’n mensen die zo lang aan de knoppen zitten heel hard wantrouwen.”

Lees meer over de bevindingen van ‘De Stemming’:

Helft Vlamingen vinden België ondemocratisch

BRON:Terzake
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen