8.3 C
Brussel

Helft Vlamingen vinden België ondemocratisch

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlamingen zijn bijzonder ontevreden over de politiek die gevoerd wordt in dit land. De meerderheid van de Vlamingen wenst in een democratie te leven met een gepeilde 81% van de bevraagden. Maar het oordeel over onze democratie is veel strenger, volgens de peiling van de VRT en De Standaard. De ondervraagden geven slechts 5,2 op 10 over het democratische gehalte van dit land. En ook de ontevredenheid over het gevoerde beleid is bijzonder groot. Enkel lokaal bestuur is nét niet gebuisd, de andere niveaus scoren ver onder 5 op 10.

De grootste groep Vlamingen is ontevreden over de Belgische democratie. 43% sabelt het bestuur neer als ondemocratisch. Amper 26% is uitgesproken tevreden. De rest – 31% – houdt het in het midden. Dat blijkt uit het nieuwste peilingsonderzoek van de VRT met samenwerking van professoren Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). 2.092 stemgerechtigde inwoners van het Vlaams Gewest werden ondervraagd.

Lees verder onder de grafiek:

Ondemocratisch België

Het valt verder op dat kiezers van het Vlaams Belang het beleid en de politieke cultuur in dit land het meest ondemocratisch vinden. Op een schaal van 0 tot 10 krijgt het beleid een 2,6 van Vlaams Belang-kiezers. Het democratisch gehalte krijgt van dezelfde kiezers slechts 3,4 op 10. Een en ander heeft allicht te maken met het cordon sanitaire: een afspraak die de systeempartijen opstelden om het Vlaams Belang steevast uit te sluiten, iets waarmee ze ook hun eigen participatie nagenoeg verzekeren, ongeacht de kiesuitslag.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ziet in al de resultaten nog een reden voor méér democratie door meer inspraakvormen zoals bindende referenda. Als “veel mensen vinden dat België geen democratie is”, is “méér democratie en net méér inspraak” het antwoord, tweet Van Grieken. 

Geweld wordt bijna unaniem afgekeurd

Er is in ieder geval wel iets dat alle Vlamingen politiek verbindt: de overgrote meerderheid van Vlamingen is tegen het uitschelden van of fysiek geweld jegens politici. Maar 10% van de ondervraagden vinden schelden in deze context ok. En respectievelijk 5% en 6% vinden het beschadigen van eigendom van politici en politici bedreigen aanvaardbaar.

Ook opmerkelijk: de grootste groep van Vlamingen stelt dat ze bij de komende verkiezingen zeker wel gaan stemmen, gevolgd door de tweede groep die waarschijnlijk zal gaan stemmen.

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen