6.3 C
Brussel

Vlaams Belang in regering dit jaar? “Freya gelooft erin!”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tom Van Grieken heeft op X (Twitter) de draad gestoken met Vooruit en socialistisch kopstuk Freya Van den Bossche. Gevraagd of de socialiste een regering in 2024 met het Vlaams Belang realistisch acht, antwoordde Van den Bossche dat dat “reëel” is. “Freya gelooft er in!”, tweette Vlaams Belang-kopstuk Van Grieken vervolgens zondag.

Is het denkbaar dat Vlaams Belang effectief in de Vlaamse regering komt? Dat was de vraag die Paul Cobbaert van De Zondag voorlegde aan Freya Van den Bossche. En zij acht dat goed mogelijk. “Dat is een reëel risico, ja. Als het in onze buurlanden kan, dan kan het ook hier. Ik denk wel dat N-VA heel verscheurd is over deze kwestie. Er zijn zeker ook N-VA-ers die het niet willen.” Toeval wil het echter dat afgelopen week net twee prominente N-VA’ers pleitten vóór samenwerking met het Vlaams Belang.

Van Grieken pikte er zondag snel op in via X, het voormalige Twitter. Hij plaatste een prent van de Gentse socialiste en schreef erbij: “Freya gelooft er in”, begeleid door een gespierde arm en een knipogende emoji. “Op naar 9 juni”. Dan vinden de deelstatelijke, nationale en EP-verkiezingen plaats. Hierna wil Van Grieken het initiatiefrecht opnemen om een Vlaamse Regering te vormen, zoals zijn geestesgenoot en Europese fractiegenoot Geert Wilders (PVV) dat momenteel in Nederland doet.

Ook opmerkelijk: in het interview laat Van den Bossche – na het Vlaams Belang weg te zetten als een xeno- en homofobe partij – de deur open voor een terugkeer van oud-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Die moest eind vorig jaar opstappen wegens beschuldigingen van racisme en seksisme.

Lees ook:

Vooruit bereidt de terugkeer van ‘oppersos’ Conner Rousseau voor

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen