6.6 C
Brussel

Verkiezingen 2024 liggen vast op 9 juni

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De volgende verkiezingen van het Europees Parlement (EP) zijn vastgelegd. De EU legt haar lidstaten de data op van 6-9 juni 2024. Dat betekent dat de verkiezing op zondag 9 juni 2024 bij ons zal doorgaan. Gezien we gelijklopende verkiezingen hebben, wil dat ook zeggen dat de Vlaamse en federale verkiezingen op die dag zullen plaatsvinden. Dat meldt BELGA.

De EU-regelgeving bepaalt dat het EP om de vijf jaar wordt verkozen. Sinds een aantal legislaturen hebben de binnenlandse parlementen hun ambtstermijn hiermee gelijkgesteld en ook bepaald dat simultane verkiezingen de samenstelling van deze parlementen bepalen. Dit beschermt de meerderheden ook van tussentijdse electorale afstraffingen, iets wat zeker heeft meegespeeld in deze evolutie – die grondwettelijk is vastgelegd.

In elk geval vinden de EP-verkiezingen in 2024 dus plaats op 6-9 juni, ondanks een verzoek van Portugal. Dat Zuid-Europese land wou graag afwijken van die datum en de verkiezing eind mei laten plaatsvinden. Dit omdat de Portugezen op 10 juni een nationale feestdag hebben en de staat daarom een lage opkomst vreest. Een akkoord kon echter niet bereikt worden tussen de EU-lidstaten, waardoor 6-9 juni werd aangehouden.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen