20.6 C
Brussel

Stijn Baert en het Vlaams Belang pleiten voor aftoppen hoogste ambtenarenpensioenen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het is al langer geweten dat de begroting aan het ontsporen is. Daarvoor zijn er een aantal redenen, één daarvan is de vergrijzing en het daaraan gekoppeld pensioen. Maar Vivaldi is niet zo gehaast om een grote hervorming door te voeren. Werkexpert Stijn Baert maakt in HLN duidelijk dat er iets moet gedaan worden. Want een gemiddeld ambtenarenpensioen is bijna dubbel zo hoog dan dat in de privé.

Werkexpert Stijn Baert ergert zich aan het uitstelgedrag van Vivaldi op vlak van de lang beloofde pensioenhervorming. Jarenlang trekken experts aan de alarmbel dat de begroting onhoudbaar wordt. Vergrijzing is daarvan een belangrijke oorzaak. Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) heeft vorige zomer een pensioenhervorming laten goedkeuren. Helaas kost deze meer dan ze iets oplevert.

Lalieux schuldig aan struisvogelpolitiek

Volgens Baert is er voor Lalieux nog steeds geen haast bij. “Elke maand stromen honderden mensen onze arbeidsmarkt uit met profielen die in andere landen wel nog aan de slag zijn.”

De verhouding tussen het aantal sterke schouders die de kosten dragen en het aantal gepensioneerden is onhoudbaar geworden. “Met de struisvogelpolitiek dreigt men de schouders van de werkende twintigers, dertigers en veertigers compleet te breken”, luist het nog in HLN.

Stijn Baert en het Vlaams Belang pleiten voor aftoppen hoogste pensioenen

De reden waarom een grote hervorming uit blijft, zijn de heilige huisjes. Er is het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, de gelijkgestelde periodes en de verworven rechten binnen de overheid. Dat laatste gaat over de ambtenarenpensioenen. Deze liggen gemiddeld dubbel zo hoog dan die in de privé. 2.980 euro tegenover 1.645 euro bruto per maand. Volgens Baert moet daar dringend iets aan gedaan worden.

“Verlaag mijn pensioen. Om dat van anderen in de privé te kunnen passen”, klinkt het bij Baert nog via de DPG-krant. Hij stelt voor om de laagste pensioenen in de privé te verhogen en dat te compenseren met de hogere ambtenarenpensioenen af te toppen.

Ook het Vlaams Belang pleit voor het aftoppen van de hoogste ambtenarenpensioenen. Deze liggen vandaag rond de 7.800 euro bruto per maand. Daarbovenop wil de partij de sociale zekerheid meer afschermen voor nieuwkomers. “Pensioenen maken deel uit van onze sociale zekerheid. Die is veel te gul voor nieuwkomers”, reageerde partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken nog vorige maand.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen