6.6 C
Brussel

Tom Van Grieken op VTM Nieuws: “Cordon sanitaire niet meer mijn probleem, maar dat van N-VA”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voor de partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken zijn de verkiezingen van 2024 de kans om het cordon sanitaire te doorbreken. Dat beweerde hij gisteren in de studio van VTM Nieuws. Hij blijft ambitieus, zeker na een succesvol resultaat in de Grote Peiling van begin deze maand. “De kans dat het cordon sanitaire doorbroken wordt, zal nog groter worden als Bart De Wever in 2024 weer op arrogante wijze de hand van Vlaams Belang afwijst en met de socialisten een regering vormt”, verklaarde Van Grieken gisteren.

Uit de Grote Peiling bleek dat vier op de tien Vlamingen wil dat het Vlaams Belang deel uitmaakt van de volgende Vlaamse regering. Toch probeert Van Grieken beide voeten op de grond te houden. “We willen in de meerderheid als het kan, in de oppositie als het moet. Wat Vlaams Belang niet zal doen, is zoals Open Vld alle principes overboord gooien om toch maar aan de macht deel te nemen”, stelt de partijvoorzitter. Het Vlaams Belang is in staat compromissen te maken, maar toch wil ze niet in een regering zonder een communautaire agenda.

Van Grieken hoopt dat in 2024 het cordon sanitaire doorbroken wordt. Helaas ziet hij de kans groot dat Bart De Wever in 2024 op “arrogante wijze” de hand van het Vlaams Belang afwijst, “dan zullen alle lokale N-VA-afdelingen niet meer de orders uit de ivoren toren in Brussel blijven volgen.” Van Grieken ziet dus een mogelijkheid dat het cordon alsnog zou doorbroken worden op lokaal niveau.

“Minimumpenisoenen omhoog is een goede zaak”

Van Grieken vindt dat het optrekken van het minimumpensioen een goede zaak is. Maar de financiering ervan is nagenoeg onmogelijk binnen België volgens hem. “Pensioenen maken deel uit van onze sociale zekerheid. Die is veel te gul voor nieuwkomers”, aldus Van Grieken. Hij ziet een besparingsmogelijkheid van 1,5 miljard euro waarbij nieuwkomers hier acht jaar legaal moeten verblijven en minimum 350 arbeidsdagen moeten hebben vooraleer men recht kan hebben op toegang tot de sociale zekerheid. Ook de hoogste ambtenarenpensioenen die oplopen tot 7.800 euro moeten afgetopt worden, klonk het.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen