16.4 C
Brussel

Staatshervorming? “Non” voor Wallonië

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Hoe meer de N-VA zicht aanbiedt aan de PS, hoe meer de Waalse partijen lijken weg te lopen van de confederalistische droom. Een volgende staatshervorming lijkt niet te zullen gebeuren met de medewerking van de andere zijde van de taalgrens. Volgens Karl Van Camp “hebben de Franstaligen de grendels te goed op slot gedaan in het verleden”. Zo schrijft hij voor PAL NWS.

“Op basis van zijn gesprekken bij de regeringsvorming in 2019 en 2020 hoopt N-VA-voorzitter Bart De Wever om PS-voorzitter Paul Magnette aan tafel te krijgen voor een staatshervorming richting confederalisme. Voorbije weken stuurde Bart De Wever in die zin allerlei boodschappen en signalen richting Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en Magnette”, schrijft Van Camp.

“Iedereen weet dat de voorbereiding voor een volgende staatshervorming in het huidige regeerakkoord vermeld staat. Twee ministers moeten dat voorbereiden: minister Annelies Verlinden (cd&v) en MR-vicepremier David Clarinval“, vervolgt de voormalige hoofdredacteur van ’t Pallieterke. “Deze laatste houdt alles tegen, met volle instemming van premier Alexander De Croo (Open Vld). En Verlinden? Die haalt de schouders op, net zoals haar partijvoorzitter.”

Staatshervorming heeft geen draagvlak bij Waalse partijen

Vorige week werden prominenten van de Waalse partijen MR, PS en Les Engagés in ‘C’est pas tous les jours dimanche‘ gevraagd of een confederaal staatsmodel, naar wens van de N-VA, wenselijk is na de verkiezingen van 2024. Het antwoord was unaniem: geen van de partijen vindt confederalisme een goede zaak.

Afgelopen zondag werd bovenstaande nogmaals bevestigd door Magnette. Hij verklaarde er na de verkiezingen van 2024 “alles aan [te] doen om N-VA te vermijden. Dat is een confederalistische rechtse partij. Ik stap niet in de macht, enkel voor het plezier om er te zijn. Er is een project nodig en we moeten zaken kunnen realiseren. Zonder dat, sluit ik niet uit om in de oppositie te gaan.”

Lees Van Camp zijn verdere analyse:

Zij zeggen neen!

BRON:PAL NWS
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen