22.2 C
Brussel

Alexander De Croo: “Ik ga het land niet overlaten aan extreemrechts en -links”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag was premier Alexander De Croo (Open Vld) te zien op VTM NIEUWS. Deze kwam het begrotingsakkoord, dat vorige week door de regering is goedgekeurd, verduidelijken. Daaruit bleek dat de minimumpensioenen in 2024 met 8 euro minder dan oorspronkelijk gesteld zullen stijgen. Toch noemt de premier het “ongezien” dat de minimumpensioenen met meer dan 300 euro netto stijgen. Ook de pensioenleeftijd komt in het akkoord aan bod, mensen zullen vanaf 2030 tot hun 67 moeten werken. Al is dat volgens de premier een “theoretisch begrip”.

Vanaf 2030 zal de pensioenleeftijd opgetrokken worden van 65 tot 67. Uit de Grote Peiling blijkt dat twee op de drie Vlamingen het niet zien zitten om tot die leeftijd te werken. Toch verduidelijkt De Croo dat er een verschil is tussen wettelijke en effectieve pensioenleeftijd. De wettelijke geldt vooral voor mensen die langer hebben gestudeerd en later zijn beginnen werken. “Wat belangrijk is, is de effectieve carrière: die moet 42 à 43 jaar lang zijn”, verkondigt de premier.

De Croo is vastberaden en wil – hoe onwaarschijnlijk ook – deze legislatuur nog een pensioenhervorming doorvoeren. De hervorming zou moeten focussen op twee aspecten. Ten eerste moet het de kost van de vergrijzing zien te beperken. Ten tweede moet het inzetten op bepaalde groepen die veel vroeger mogen stoppen met werken. Dat geval vindt de premier niet logisch, hij wil raken aan de ‘heilige huisjes’ zoals de bijzondere rechten die militairen en treinbestuurders genieten. “Om ervoor te zorgen dat je naar een systeem gaat dat eerlijk is”, vertelde De Croo op VTM.

De Croo wil land niet overlaten aan Vlaams Belang

Uit de ‘Grote Peiling’ van vorige week van DPG Media bleek dat 25% van de Vlamingen op het Vlaams Belang zou stemmen. Partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) staat op plek drie van meest populaire politici. Premier De Croo komt pas na Van Grieken op de vierde plaats.

Toch laat de eerste minister zich naar eigen zeggen net meer motiveren door het succes van Vlaams Belang. Hij stelt zelfs het land niet te willen overlaten aan de Vlaams-nationalisten of de communisten van de PVDA. Volgens hem zou dat het land de economische afgrond in duwen. Een opmerkelijke uitspraak, gezien onder het beleid van premier de Croo en de huidige meerderheidspartijen het land momenteel voor een budgettaire ramp staat.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen