Het beleid van Vivaldi moet dringend gewijzigd worden om een budgettaire ramp te vermijden. Dat vertellen de Nationale Bank, het Planbureau, de Europese commissie en diverse experten. De besparingen van de Vivaldi-regering komen overeen met 0,3% van het bruto binnenlands product (BBP) maar volgens de Europese commissie is een extra inspanning nodig van ministens 0,7% per jaar. “De inspanningen van premier De Croo zijn ruim onvoldoende om de begroting op orde te krijgen”, verklaart ook Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch.
De federale overheid mag 3 miljard euro minder aan tekorten noteren dan gepland. De begrotingscontrole is dus gestart met relatief goed nieuws voor de federale regering. Maar volgens Vermeersch komt dit door de daling inzake inflatie.
“Het tekort blijft met 20,5 miljard euro voor de federale staat alleen gigantisch groot”, duidt het Kamerlid. Hij merkt op dat naast de rampzalige federale begroting ook nog de tekorten van de deelstaten komen. Daar waar Wallonië een vijf keer grotere schuld heeft dan Vlaanderen. Dat blijkt uit een podcast van RTBF begin dit jaar.
“Het probleem zit duidelijk bij de uitgaven”
Het Planbureau verwacht een intrestkost van maar liefst 18 miljard euro in 2028, dat is 10 miljard meer dan vorig jaar. Vermeersch benadrukt daarmee dat de ‘meevaller’ van 3 miljard euro hierbij verzinkt in het niets.
“Het probleem zit duidelijk bij de uitgaven” stelt de Vlaams Belanger. “In verhouding tot het BBP – de som van alle goederen en diensten die we in het land produceren – geeft België 10% meer uit dan Nederland en Duitsland.” Het is van belang dat de begroting op orde wordt gesteld. Niet omdat de Europese Unie dat vraagt, maar wel om de welvaart van de volgende generatie veilig te stellen, zo bepleit Vermeersch.
Deze week was Vermeersch ook nog scherp over het zwakke hervormingsbeleid, nochtans cruciaal voor een goede begroting.