20.6 C
Brussel

Grote Peiling: Vlaams Belang opnieuw grootste partij

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws en Le Soir blijkt dat een kwart van de Vlamingen voor Vlaams Belang zou stemmen, mochten er nu verkiezingen zijn. N-VA wordt met 21,6% de tweede grootste partij en Vooruit belandt met 15,5% op de derde plaats. CD&V heeft met 11,8% haar beste peiling in anderhalf jaar, Open Vld duikt onder de grens van 10%. 

Vlaams Belang komt opnieuw als grootste partij uit de peiling. Met exact 25% doet de partij van Tom Van Grieken het nog beter dan het laatste verkiezingsresultaat van 18,7%. N-VA zakt dan weer van 25,5% in 2019 naar 21,6%. Vooruit belandt op de derde plaats met 15,5%. Een kleine daling met de vorige twee peilingen, maar een grote vooruitgang op hun verkiezingsresultaat van 10,8%. Voor CD&V is het de beste peiling in anderhalf jaar tijd. De christendemocraten scoren nu 11,8%, terwijl ze tot nu toe rond en onder de 10% schommelden.

Open Vld zakt weg onder de 10% en kan slechts 9,2% van de kiezers voor hun kar spannen. Groen komt als kleinste partij uit de peiling met 7,4%. Dat is tegelijk een slechter resultaat dan in 2019, toen de partij aan 9,8% kwam. Zelfs de communisten van PVDA doen het beter en stijgen naar 8%.

Van Grieken derde populairste politicus van Vlaanderen

Conner Rousseau (Vooruit) moet zijn kroon van populairste politicus van Vlaanderen afstaan aan Bart De Wever (N-VA). 16% van de Vlamingen voelt zichzelf het best vertegenwoordigd door De Wever. Daarmee overstijgt hij Rousseau, die 14% van de ondervraagden voor zich wist te winnen. Tom Van Grieken staat op de derde plaats.

In Wallonië is PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw de populairste politicus: 14% voelt zich door hem het best vertegenwoordigd. Sophie Wilmès (MR) staat er op de tweede plaats en Paul Magnette (PS) en premier Alexander De Croo (Open Vld) delen de derde plaats.

De Grote Peiling werd tussen 20 en 27 maart door Ipsos online afgenomen bij 2.600 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1.000 Vlamingen, 1.000 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1% in Vlaanderen, 3,1% in Wallonië en 4% in Brussel.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen