5.5 C
Brussel

Peiling: Vlaams Belang verschroeit concurrentie, Open Vld krimpt ineen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is alweer de grootste partij in de peilingen. De formatie van Tom Van Grieken laat alle concurrentie ver achter zich en verzamelt meer dan een kwart van de stemmen. Het is de elfde peiling op een rij waarin het Vlaams Belang de grootste partij van het land blijkt. Het straffe peilingsresultaat van het Vlaams Belang staat in schril contrast met dat van Open Vld, die liberale partij verliest de helft van hun zetels. Dat blijkt volgens cijfers van Knack.

Op ongeveer 100 dagen voor de verkiezingen pakt Knack uit met een grootschalige peiling. De cijfers uit die peiling bevestigen de trend van afgelopen maanden en jaren. De centrumpartijen krijgen kloppen en het Vlaams Belang laat iedereen achter in het stof. De partij van Van Grieken zou op dit moment een fenomenale 25,5% verzamelen. Samen met de gepeilde 20,6% van N-VA is dit allicht voldoende voor de door het systeem gevreesde V-zetelmeerderheid: een coalitie met N-VA en Vlaams Belang.

Open Vld mag bijna de boeken dicht doen

Voor Open Vld is diezelfde trend evenwel het meest pijnlijk. Als het nu verkiezingen zouden zijn, strandt Open Vld op 8%, goed voor een verlies van 5 procentpunt. Open Vld zou zo de kleinste partij van Vlaanderen worden. Hierna volgt Groen met 8,7%, dat dus evenzeer een flinke tik zou krijgen.

Het is cd&v die met de hakken over de sloot de 10%-grens overschrijdt. Met een gepeilde 10,5% zou dat evenwel een tik betekenen van 5 procentpunt ten aanzien van 2019. Opmerkelijk: de extreemlinkse PVDA zou groter worden dan zowel de ecologisten als de christendemocraten. Met 10,9% kunnen ze bijna het marktleiderschap op links opeisen, ware het niet voor Vooruit. De socialisten scoren niet meer zo hoog als onder oud-voorzitter Conner Rousseau, maar kunnen alsnog 14,7% voorleggen.

Van Grieken houdt “voetjes op de grond”

Bij het Vlaams Belang gaan de flessen champagne in elk geval bij lange niet open. De partij laat weten net in volle werkmodus te zijn.

“We blijven het herhalen: voetjes op de grond”, reageert Van Grieken aan onze redactie. “De enige echte peiling zijn de verkiezingen en het zullen nog een paar intense maanden worden. Maar een goede peiling is altijd een signaal dat motiveert om nóg meer Vlamingen van onze boodschap te overtuigen. Peiling na peiling zien we dat er iets leeft in Vlaanderen en dat de Vlaming smacht naar een ander en beter beleid. Dat is enkel mogelijk met het Vlaams Belang.”

Lees ook:

Vlaams Belang verplettert andere partijen in nieuwste peiling

BRON:Knack
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen