6.6 C
Brussel

Onderzoeksrechter Qatargate stopt wegens mogelijke belangenvermenging

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Onderzoeksrechter Michel Claise zal zich niet langer bezighouden met het onderzoek naar het corruptieschandaal rond Qatargate. Dit wegens mogelijke belangenvermenging. Een nieuwe onderzoeksrechter is aangesteld met enige ervaring in het dossier. Dat melden onder meer de DPG Media-kranten.

Qatargate is een omvangrijk dossier rond corruptie. Qatar, maar ook landen als Marokko, kochten invloed in het Europees Parlement en dit bij vooral de socialisten. Qatar wilde immers onder meer verhinderen dat er kritiek werd geuit op de povere mensenrechtensituatie in het Arabische Golfland. Onder meer PS-Europarlementslid Marc Tarabella (bovenaan op de foto) zijn betrokken. Ook de naam van Europarlementslid Marie Arena (PS) wordt genoemd.

Arena had immers zeer nauwe banden met Antonio Panzeri, de spilfiguur en intussen spijtoptant in het dossier.

Bedrijfje zoon Claise wordt beheerd samen met dochter van omstreden PS-politica rond Qatargate

Het is in verband met Arena dat Claise zich zou terugtrekken. De Standaard heeft zo vernomen dat de zoon van Claise samen met de zoon van Arena een bedrijfje heeft. Uit voorzichtigheid zou Claise daarom opgestapt zijn, zodat er geen schijn van partijdigheid kan ontstaan.

“Er zijn recent een aantal elementen opgedoken die de objectieve leiding van het onderzoek in vraag zouden kunnen stellen”, zo klonk het maandag in een mededeling van het federaal parket. “Als voorzorgsmaatregel en teneinde het gerecht toe te staan haar werk in alle sereniteit voort te zetten is er een noodzakelijke scheiding nodig tussen het privé en familiaal leven en de professionele verantwoordelijkheden.”

De terugtrekking van Claise komt er volgens het parket “niettegenstaande het gebrek aan objectieve elementen die noch de eerlijkheid van iedere betrokkene in vraag zouden kunnen stellen noch de omvang van het werk dat zowel hij als de onderzoekers hebben bewerkstelligd”.

Eerder deze maand werd bekend dat er spyware zou zijn ontdekt op de GSM van Claise.

Lees ook:

De corrupte socialisten van Qatargate op een rijtje

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen