22.2 C
Brussel

De corrupte socialisten van Qatargate op een rijtje

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het is intussen al even geleden dat Qatargate furore maakte in het nieuws. Het schandaal is sinds december 2022 echter nog altijd even relevant. Zo werd eerder deze week spyware ontdekt in de GSM van Michel Claise, de onderzoeksrechter die het schandaal onderzoekt. Wie waren de corrupte politici die betrokken waren bij Qatargate? En waarom zitten er weer zo veel socialisten tussen?

Het aantal socialistische medeplichtigen is meer dan toeval. Zoals zal blijken uit onderstaande lijst, zijn het niet enkel de Belgische socialisten die niet vies zijn van een beetje corruptie. Wat evenmin hoeft te verbazen, is dat er uiteraard Belgische socialisten uit Wallonië betrokken is bij het schandaal.

Eva Kaili – PASOK (Griekenland)

Deze glamoureuze Griekse ex-televisiepresentatrice zag haar carrière in stijgende lijn gaan als vicevoorzitter van het Europees Parlement. Die carrière zou abrupt ten einde komen aan het einde van vorig jaar. Die noodlottige dag overhandigde de Griekse socialiste haar vader een koffer vol geld, voordat ze beiden op heterdaad werden betrapt met de blijkbaar onrechtmatig verkregen opbrengst.

Eva Kaili had pro-Qatar toespraken gehouden in het Parlement in de aanloop naar de FIFA World Cup; lobbyde bij andere leden van het Europees Parlement om een milder standpunt in te nemen over de mensenrechten van het Golfland; en kwam opdagen bij een stemming over visumvrijstelling voor Qatar waar ze geen reden voor had om aanwezig te zijn.

Sinds kort heeft ze geen huisarrest meer en samen met haar team van dure advocaten is ze bezig met een onwaarschijnlijke politieke comeback in het parlement. Maar zonder politieke partij of EU-groepering om naar terug te keren, met een Qatargate-proces boven haar hoofd en een apart strafrechtelijk onderzoek naar misbruik van EU-fondsen, lijkt haar poging om het verhaal te veranderen van schurk naar slachtoffer een onmogelijke missie.

Antonio Panzeri – PES (Italië)

Antonio Panzeri, die van december tot april in België gevangen zat, gaf zijn schuld toe en stemde ermee in namen te noemen in een pleidooi met de aanklagers in ruil voor een mildere straf. In zijn getuigenissen verklikt hij andere Europarlementariërs en vertelt hij over het ontvangen van geschenken en contant geld van Qatar, Marokko en Mauritanië. De politie nam op 9 december 600.000 euro in contanten in beslag in zijn huis in Brussel.

Wat wil het toeval: parlementair assistent Francesco Giorgi, de partner van Eva Kaili, is ook de spil tussen Kaili en Panzeri. De twee Italianen kennen elkaar al heel lang: Giorgi fungeerde jarenlang als een tolk voor de Italiaanse socialist. Na jaren het hulpje te zijn geweest, ging hij in 2019 werken voor Europees Parlementslid Andrea Cozzolino, een andere hoofdverdachte en eveneens lid van de sociaaldemocratische fractie S&D.

Marc Tarabella – PS (België)

Marc Tarabella werd beschuldigd van het ontvangen van geschenken, nadat Panzeri beweerde dat hij maar liefst 140.000 euro van hem had aangenomen om het werk aan Qatar in het Parlement te beïnvloeden. Tarabella ontkent dit allemaal en heeft zijn onschuld altijd volgehouden; met veel drama, van de inval in zijn huis in het bijzijn van parlementsvoorzitter Roberta Metsola tot een tranentrekkende persconferentie vorige maand.

Tarabella werd in februari gearresteerd en prompt uit zijn fractie gezet. Eenmaal achter de tralies probeerde hij met een juridische tegenaanval hoofdonderzoeker Michel Claise van de zaak te halen, maar hij faalde in zijn poging om de neutraliteit van de rechter in twijfel te trekken.

Marie Arena – PS (België)

Tarabella was niet de enige Waal in het socialistische spinnenweb. Marie Arena stond bekend als een naaste medewerker van hoofdverdachte Panzeri. Ze is echter niet ondervraagd of aangeklaagd en beweert consequent dat ze onschuldig is. Desondanks wordt ze in een arrestatiebevel genoemd als deel uitmakend van een groep Europarlementariërs die naar verluidt de bevelen van Panzeri zouden uitvoeren.

Ze stapte op als hoofd van de mensenrechtencommissie op de dag dat onthuld werd dat ze een betaalde reis naar Qatar niet aangaf. En ze was een van de eerste mensen die Eva Kaili belde nadat Francesco Giorgi was gearresteerd.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen