5.5 C
Brussel

Qatargate: GSM van onderzoeksrechter gehackt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Meerdere politieagenten en parketmagistraten zijn mogelijk afgeluisterd door middel van hacking. Hun GSM’s bevatten immers sporen van spyware. Dat melden RTBF en Brussels Signal. Ook onderzoeksrechter Michel Claise, die Qatargate onderzoekt, blijkt gehackt.

Verschillende parketmagistraten en agenten zijn mogelijk gecompromitteerd. Hun GSM’s zouden gehackt zijn en spyware bevatten. Het federaal parket kan momenteel nog geen commentaar geven over een onderzoek, weet Brussels Signal. Wel neemt men voorzorgsmaatregelen, door bijvoorbeeld geen smartphones mee te nemen naar meetings.

Computer Crime Unit kon hacking ontdekken

De zaak kwam aan het licht toen de Computer Crime Unit van de federale politie een onderzoek uitvoerde op toestellen van parketmagistraten, onderzoeksrechters, agenten en dergelijke. Bij dit onderzoek werd spyware aangetroffen waardoor informatie naar derden kan gelekt worden, of zelfs GSM’s kunnen overgenomen worden door externe actoren.

Het is in deze mogelijk dat de spionage is gelinkt aan Qatargate. Eén van de geviseerde magistraten is immers onderzoeksrechter Michel Claise. Hij doet onderzoek naar het schandaal waarbij Qatar invloed kocht bij verkozen mandatarissen zoals de socialistische Europarlementsleden Marc Tarabella (ex-PS) en Antonio Panzeri.

In juli 2021 werd nog bekend dat verschillende activisten, journalisten, bedrijfsleiders en politici werden afgeluisterd met behulp van ‘Pegasus’, omstreden Israëlische spyware die vaak wordt ingezet in dergelijke context.

Het volledige artikel is te lezen op Brussels Signal.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen