5.5 C
Brussel

Nieuwe peiling geeft Vlaams Belang monsterscore van 28%

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een nieuwe peiling van VRT NWS plaatst het Vlaams Belang op een verpletterende 27,8%. Daarmee doet de partij het nog eens 2% beter dan de afgelopen peiling van Knack. Het is inmiddels de twaalfde peiling op rij waarin het Vlaams Belang de grootste partij van het land blijkt.

Op zondag 9 juni beslist ons land welke koers er gevaren moet worden in de komende jaren. Volgens cijfers van VRT NWS zou maar liefst 27,8% van de Vlamingen op die dag de voorkeur geven aan het Vlaams Belang. Daarmee torent de partij ver boven alle andere partijen uit.

Ondertussen zakt de N-VA weg naar een ongemakkelijke 18,9%. Toch blijkt daarmee, voor de tweede peiling op rij, de mogelijkheid tot een V-meerderheid te bestaan. Zeker nu partijvoorzitter Bart De Wever de deur open lijkt te zetten voor een samenwerking met het Vlaams Belang als er federaal een linkse en door de Franstaligen gedomineerde regering komt.

Groen wint ‘race to the bottom’

Ook de socialisten zakken licht. Waar ze in de afgelopen peiling nog 14,7% konden voorleggen, blijken ze nu met een percent te zakken. In de wedloop om de kleinste partij van Vlaanderen te worden strijden Open Vld en Groen al enkele tijd. Ditmaal zou Open Vld, dat zo’n 9% haalt, Groen opnieuw voorbij gestoken hebben. Die partij wordt opnieuw de kleinste met 8,2%.

De christendemocraten van cd&v moeten het stellen met 11,3%, wat nauwelijks een verbetering is op hun vorige resultaat. Vlak op de hielen echter zit de radicaal-linkse PVDA, met een gepeilde score van 10,7%.

Hoop op ander en beter

“Dit deugddoend resultaat geeft extra motivatie aan al onze sympathisanten om de komende honderd dagen het beste van zichzelf te geven”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Gieken in een mededeling. “Maar het geeft vooral hoop aan de Vlamingen. Hoop op eindelijk een ander en beter beleid.”

Zulke peilingen vormen uiteraard telkens weer een opsteker, maar we blijven er wel nuchter bij. Peilingen zijn tenslotte maar peilingen. Op 9 juni zullen de Vlamingen écht kunnen kiezen voor een ander en beter beleid.”

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen