5.5 C
Brussel

De Wever (N-VA) legt ondubbelzinnig V-regering met VB op op tafel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een Vlaamse Regering met het Vlaams Belang is opnieuw op tafel gelegd door de N-VA. Ditmaal niet door minister van Omgeving Zuhal Demir of Vlaams Parlementslid Sarah Smeyers, maar door N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf. Als er federaal een linkse en door de Franstaligen gedomineerde regering wordt gevormd zonder Vlaamse meerderheid, dan wil De Wever een Vlaamse Regering vormen met het Vlaams Belang als tegengewicht.

Dinsdag vond het grote voorzittersdebat van Knack plaats. De Wever zocht naar bondgenoten om zeker géén federale regering te vormen zonder Vlaamse meerderheid, maar hij vond er geen bij de traditionele partijen van Vooruit, cd&v, Groen en cd&v, noch bij de extreemlinkse PVDA. Wel kreeg De Wever steun van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. En die steun werd onmiddellijk gereciproceerd.

“Ik antwoord heel duidelijk over Vlaams Belang”

Want als er geen federale regering komt met een Vlaamse meerderheid, “dan kan men [bij de tradipartijen] ook Vlaams niet meer op mij rekenen”, dixit De Wever. “De laatste 16 jaar hebben we 12 keer een federale regering gehad zonder Vlaamse meerderheid. Respect voor de Vlaamse democratie zou alfa moeten zijn”.

En als die Vlaamse democratie niet wordt gerespecteerd federaal, dan zal De Wever werk maken van een Vlaamse regering met het Vlaams Belang van Van Grieken. “Ik antwoord heel duidelijk over Vlaams Belang: ik eis een Vlaamse meerderheid in de federale regering en ik koppel daar de Vlaamse regeringsvorming aan. Dan kunnen de collega’s [bij de traditionele partijen] Vlaams ook niet meer op mij rekenen.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen