9.7 C
Brussel

Nieuwe analyse toont aan: omvolking groter dan eerst gedacht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bijna 40% van de bewoners in België is allochtoon. Dat is een pak meer dan aanvankelijk gedacht/opgemeten. En veel allochtone inwoners worden nog steeds niet meegeteld, want iemand ‘met een migratieachtergrond’ wordt enkel opgenomen in de cijfers als hij/zij of zijn/haar (groot)ouders oorspronkelijk in een ander land woonden. Maar, zo zegt socioloog Jan Hertogen, dit enorm percentage van bijna 40% mag niet gebruikt worden “als bewijs van omvolking”, klinkt het in De Morgen. Nochtans staan alle integratie-indicatoren op rood. Ook Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken vindt Hertogen vooringenomen: “ze doen er alles aan om die leugen in stand te houden. Tot het te laat is.”

“Ons beeld over migratie is fundamenteel fout”, zegt socioloog en voormalig onderzoeker aan de KU Leuven Jan Hertogen. Terwijl de officiële overheidsinstantie Statbel meldt dat 33,1 procent van de Belgen van ‘vreemde herkomst’ is, ligt dat werkelijke cijfer volgens Hertogen op 37,7 procent.

In Vlaanderen zou het gaan om 29,9%, in Wallonië en Brussel respectievelijk 38,3 en 82,5 procent. Dat verschil tussen 33,1% en 37,7% ligt aan het feit dat Hertogen kleinkinderen meetelt. “Als je dat niet doet, gaan de percentages binnen afzienbare tijd namelijk dalen en komen ze niet meer overeen met de werkelijkheid”. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat allochtonen van de vierde generatie – zoals zij die op oudejaarsnacht relden in Brussel en Antwerpen – niet zijn meegeteld.

“Vlaams Belang heeft al jarenlang gelijk, maar dat mag niet gezegd worden”

Maar de razendsnelle demografische evoluties zijn zeker geen tekenen van omvolking, vindt Hertogen. “Ondanks het disproportioneel aandeel van allochtonen en immigranten in de werkloosheid, de criminaliteit en de sociale woonmarkt is migratie zogezegd een “verrijking, geen verarming”. (In Nederland werd de kost van immigratie en asiel jaarlijks op circa 16-20 miljard euro geschat.)

En ook alle integratie-indicatoren staan op rood, zeker in dit land. Circa de helft van de kinderen in Vlaanderen spreekt een andere taal dan Nederlands thuis, de helft van de Belgische moslims zou fundamentalistisch zijn en Vlaanderen kent het grootste aandeel Erdogan-kiezers van gans Europa.

“Het Vlaams Belang heeft al jarenlang gelijk, maar dat mag zeker niet erkend worden”, reageert Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken op de data van Hertogen en zijn erbij gepaard gaande normatieve uitspraken. “Al wie beweert dat de omvolking negatief is of überhaupt bestaat, heeft het misbregrepen volgens onze zogenaamde ‘experts’. Ze doen er alles aan om die leugen in stand te houden. Tot het te laat is.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen